Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Zondaginterview: Commissaris Onderwijs en Facultaire Zaken bij JFAS – Rosanne Wollrabe – Nota Bene
Zondaginterview: Commissaris Onderwijs en Facultaire Zaken bij JFAS – Rosanne Wollrabe

Zondaginterview: Commissaris Onderwijs en Facultaire Zaken bij JFAS – Rosanne Wollrabe

Commissaris Onderwijs en Facultaire Zaken – Rosanne Wollrabe

Waarom heb je gekozen voor een bestuursjaar?

Ik gunde mezelf een jaar waarin ik mezelf met andere dingen kon bezighouden. Ik heb twee jaar hard gestudeerd en wilde even de tijd hebben meer te doen dan alleen studeren.

Op de middelbare school heb ik altijd de schoolfeesten georganiseerd en geholpen met open dagen. Ik doe nu min of meer hetzelfde bij JFAS, maar dan op de universiteit. Je bent hier eindverantwoordelijke en je krijgt genoeg ruimte om creatief te zijn.

Waarom heb je gekozen om te solliciteren voor een bestuursjaar bij JFAS en niet bij een andere studie/studentenvereniging?

Ik ben meegeweest naar de Berlijnreis. Je leert hier veel nieuwe mensen kennen en het was altijd erg gezellig tijdens de JFAS-activiteiten. In mijn tweede jaar heb ik de eerstejaarsreis georganiseerd en heb ik weer heel veel leuke mensen ontmoet en verantwoordelijkheid mogen nemen in het organiseren van dit JFAS-evenement.

Het nemen van de verantwoordelijkheid, in combinatie met het organiseren en de gezelligheid van JFAS, heeft ervoor gezorgd dat ik al redelijk snel wist dat ik een bestuursjaar wilde doen bij JFAS.

Wat houdt de functie Commissaris Onderwijs & Facultaire Zaken in?

In mijn functie ben ik met name bezig met de belangenbehartiging van de leden en de studenten. Daarnaast ben ik ook het contactpersoon voor JFAS bij partijen zoals de faculteit, de UvA, de FSR en andere studieverenigingen. Ook maak je als Commissaris Onderwijs en Facultaire Zaken deel uit van het dagelijks bestuur van de koepelorganisatie die dit jaar is opgericht voor alle studieverenigingen aan de rechtenfaculteit.

Ik zie ook dat je vicevoorzitter bent, is dit voortgekomen uit je eerste ambitie Voorzitter te zijn?

Ik heb inderdaad eerst gesolliciteerd voor de functie als Voorzitter, maar als vicevoorzitter ondersteun ik de Voorzitter waar nodig. Dit wordt absoluut niet gedelegeerd door de Voorzitter, maar we hebben overleg hierover en kijken waar ik hem kan aanvullen in zijn dagelijkse bezigheden. Dit verloopt natuurlijk, ik krijg geen ‘orders’ van Olaf (de voorzitter).

Hoe heb je geleerd in je functie goed te kunnen functioneren?

Je bent erg vrij in hoe je de functie invult. Het oude bestuur blijft zeker in het begin betrokken. Ze werken je in en als je ergens tegenaan loopt kun je ze altijd bellen of een berichtje sturen.

Verder is het een heel proces dat je doorgaat met pieken en dalen. In dit proces kom je soms ook voor moeilijke situaties te staan of problemen. Je weet niet altijd hoe je dit moet oplossen, maar door je eigen inbreng en door de inbreng van de andere bestuursleden leer je hiermee omgaan. Dit zorgt ervoor dat zo’n jaar een heel waardevol proces is.

Met welke ambities ging je je bestuursjaar in?

Het opdoen van een nieuwe en andere ervaring anders dan het studeren. Het staat ook erg goed op je cv. Bedrijven weten wat erbij komt kijken als je een bestuursjaar doet en weten dus wat voor ervaringen je hebt opgedaan en wat voor ‘skills’ je hebt geleerd.

Wat voor soort ervaringen heb je opgedaan?

Je leert jezelf echt kennen en je komt erachter hoe je in teamverband werkt. Het besturen met het bestuur is ingewikkeld en moeilijk. Je staat er echter niet alleen voor, maar bent met een bestuur van zeven die een jaar lang de ‘uitdaging’ aangaat een grote en oude vereniging te besturen. Wat het moeilijk maakt, is dat je niet altijd weet wat de juiste aanpak is en je er ‘along the way’ achter moet komen dat een andere aanpak misschien efficiënter was geweest. Dan moet je kijken hoe je het handigste en op de minst ‘schadelijke’ manier de fout kan herstellen. Aan het eind van de rit ben jij eindverantwoordelijk.

Je leert dus ook ontzettend veel over jezelf. Dit is ook al door het oude bestuur gezegd, het is misschien wat voordehand liggend, maar het klopt. Je leert hoe je om moet gaan met moeilijke situaties, je krijgt verschillende inzichten in hoe je het beste dingen kan aanpakken. En je wijst elkaar op bepaalde zaken. Fouten maken mag, je bent immers student en ook daar leer je weer van. Kortom, je leert lessen die je tijdens je studie nooit zal leren. Het is een mooie aanvulling hierop.

Een week van Rosanne Wollrabe:

Geen enkele week ziet er hetzelfde uit. Op maandag hebben we altijd een vergadering. Doordeweeks afspraken overdag, maar ook ’s avonds. Van maandag tot en met vrijdag zijn er ook kamerdiensten. Iedereen zit dan een bepaalde dag een aantal uur op de JFAS-kamer.

Wat voor soort afspraken zijn dit doordeweeks?

Dat varieert, voor mijn functie is het van belang dat ik veel contact blijf houden met de studentenraad en de faculteit. Ik moet goed in de gaten blijven houden wat er kan worden verbeterd of waar JFAS kan helpen met bijvoorbeeld het vergroten van ons ledenbestand. Mijn taak is meedenken over hoe we bepaalde zaken bij de studenten onder de aandacht kunnen brengen. Een voorbeeld hiervan is de Nationale Studenten Enquête, hiervoor hebben we samengewerkt met de FSR.

Naast deze zakelijke kant zijn er ook borrels. Vooral in het begin van het jaar zijn er veel constitutieborrels door heel het land. Hierdoor kom je in alle uithoeken van het land, omdat hier de andere besturen ook gevestigd zitten. Waar je slaapt is altijd weer een verrassing: een airbnb, een hostel of bij de bestuursleden van de vereniging waarvan de constitutieborrel is. Ik heb toen de dag erna gezellig geluncht in Maastricht en nog geshopt in Groningen.

Wat was de leukste activiteit die je hebt georganiseerd als bestuurslid?

Ik heb de skireis georganiseerd samen met SFEER. De wintersport was echt een moment voor mij dat ik de vruchten kon plukken van mijn harde werk. Ik was voornamelijk bezig met de voorbereidingen zoals het regelen van de accommodatie en de activiteiten voor tijdens de skireis. Hierbij kun je denken aan de competitie, vossenjacht, de estafette en het pistefeestje.

Hoe combineer je het bestuursjaar met je sociale/persoonlijke leven?

Voor mijn functie is het combineren goed te doen. Het ligt er ook geheel aan hoe je dingen zelf indeelt. Ik plan mijn afspraken zoveel mogelijk op dezelfde dagen in, in plaats van vier keer naar de universiteit te moeten komen bijvoorbeeld. Je hebt veel verplichtingen, met name in het begin van het jaar zoals de constitutieborrels en door het jaar heen zijn er ook besturendagen. Dit zijn dagen waarop een kantoor een hele dag heeft gepland voor alle juridische faculteitsverenigingen in het land, dit zijn er negen. Je krijgt dan vaak een praatje van een partner of advocaat, je gaat een activiteit doen en na afloop borrelen met iedereen.

Dit soort afspraken kun je niet verplaatsen, maar de andere afspraken kun je hier omheen plannen zodat je tijd overhoudt voor andere zaken.

Het heeft ook te maken met waar je je prioriteiten hebt liggen. Ik vind sporten erg belangrijk en het onderhouden van mijn sociale netwerk. Anderen hebben weer verschillende prioriteiten waarvoor ze naast hun functie tijd voor vrijmaken.

Wat zou je het volgende bestuur willen meegeven?

Je moet openstaan voor andere mensen. Je werkt met mensen die anders denken dan jij en het is van belang ervoor open te staan hoe anderen naar zaken kijken of erover denken.

Zeker niet onbelangrijk: vergeet niet naast het serieuze deel ook zoveel mogelijk uit het jaar halen voor jezelf. Doe contacten op en ga naar zoveel mogelijk evenementen. Jezelf in acht blijven houden is belangrijk, want je moet niet vergeten ervan te genieten.

Kortom, in het bestuur zitten houdt niet alleen maar in het organiseren en plannen van activiteiten, maar ook het participeren in de activiteiten van JFAS en ervaringen opdoen waar je de rest van je leven nog baat bij hebt.  

Het is leerzaam om met zeven mensen voor een jaar samen te moeten werken. Het is niet even een paar maanden, maar je gaat met z’n zevenen de ‘uitdaging’ aan een grote vereniging van ruim vijftienhonderd leden te besturen.