Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Wintersport JFAS x SFEER door gastredacteur Steyn de Wolf – Nota Bene
Wintersport JFAS x SFEER door gastredacteur Steyn de Wolf

Wintersport JFAS x SFEER door gastredacteur Steyn de Wolf

JFAS x SFEER wintersportreis Les Deux Alpes

“Hoe was wintersport?” luidde de vraag die menigeen mij keer op keer enthousiast stelde. Mijn antwoord luidde steevast: “Heel leuk! Alleen nu wel vreselijk moe en blut.” Oppervlakkiger kan het haast niet. Het is dan ook heel moeilijk om kort uit te leggen hoe het was om met veertig studenten tien dagen op wintersport te gaan. Desondanks doe ik een poging om dit fantastische avontuur onder woorden te brengen en de lezers een indruk te geven hoe de reis verliep.

            Als eerstejaars begon ik deze reis met weinig bekende gezichten. Ik kan iedereen nu al vertellen dat dit echt helemaal niets uitmaakt! De wintersportreis is namelijk een van de meeste intensieve en interactieve reizen die JFAS en SFEER organiseren. Dit brengt met zich mee dat het ontmoeten van medestudenten vrijwel vanzelfsprekend verloopt. Zeker als je bedenkt dat op de heenreis de sfeer er in de bus al goed inzat. Want laten we er geen doekjes om winden; de achterbank blijft de achterbank. 

            Even alvast een disclaimer voor de luxepaardjes onder ons: verwacht geen 4-sterren hotelletje waar je met paps en mams in gaat zitten, want dat is ver te zoeken. Dit is naar mijn mening logisch en redelijk, aangezien de prijs die je betaalt relatief laag is. Voor €480,- krijg je namelijk vervoer, verblijf en skipas. Normaal is alleen een skipas voor een week al €330,-! Natuurlijk blijft het een hoog bedrag om als student neer te leggen, maar het leven bestaat uit keuzes maken. Of je kunt als kamerzoekende meid €700,- per maand dokken voor een kamer van acht vierkante meter in Amsterdam, of je legt €480,- neer voor een onvergetelijke reis: ik zou het wel weten!

            Er waren dit jaar ook veel non-wintersporters mee, die de verleidelijke prijs en sneeuwpret niet aan hen voorbij konden laten gaan. Ik moedig deze mensen vooral aan! Naar mijn mening zouden dit soort reizen namelijk toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Voel je dus niet in het nauw gedreven door de skiërs die met 80 kilometer per uur de berg af carven. Wel moet ik zeggen dat ik heb genoten van de eerste momenten op ski’s van de beginners.

Op de eerste dag gingen we na aankomst al gelijk de berg op, waaronder iemand die nog nooit had geskied. Ik had me al op het een en ander voorbereid. De pizzapunt werd als een soort indoctrinatie erin gedreund. Die pizzapunt is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe veel je ook pizzapunt schreeuwt (zoals in al die Facebookfilmpjes) tot je geen stem meer hebt: het heeft geen zin. Dus tip voor alle toekomstige skiërs: pak geen blauwe piste zonder ooit op ski’s te hebben gestaan.

Dit artikel zou niet compleet zijn als ik niet over de Yeti had geschreven. Dit was de plaatselijke club waar je je mede-kaaskoppen kon spotten. Een foutere club kon er haast niet zijn in Les Deux Alpes. Dit was echter geen excuus om je na het après-skiën en avondeten niet te begeven in de Yeti. We sliepen er namelijk recht boven. Dit zorgde natuurlijk voor modieuze trends in de club: van badslippers met sokken tot pyjama’s.

Verder moet nog wat worden gezegd over het programma dat de wintersportcommissie had opgesteld. Het draaide allemaal om het grote spelersklassement. Het doel was om zoveel mogelijk lintjes te behalen om uiteindelijk betiteld te worden tot grootste speler. Allen werden op de proef gesteld door de Yeti uit te spelen tot in het holst van de nacht, om vervolgens de volgende dag om maar liefst 08:45 aanwezig te zijn op de piste. Het behalen van elke proef resulteerde in het krijgen van een lintje. Naarmate de week vorderde, zag je dan ook steeds meer mensen die met trots hun lintjes hadden opgespeld en rondflaneerde in hun skioutfits. Een andere opdracht was de vossenjacht. Door heel het gebied waren twee commissieleden verstopt die door middel van aanwijzingen gevonden moesten worden. Indien je met beiden op de foto stond, was je wederom een lintje rijker.

Een ander evenement was het pistefeestje. Het weer van de dag waarop dit feest gepland stond voorspelde niet veel goeds. Geen zon, weinig zicht, dichte mist en hevige sneeuwval. We vreesden daarom het ergste, maar de wintersportcommissie laat zich niet zomaar afschrikken en wij als fanatieke studenten ook niet. Hoe vorig jaar het pistefeestje een groot zonnefestijn bleek te zijn, was het dit jaar een fanatiek sneeuwgevecht. Links lag de een voorover met zijn gezicht in de sneeuw en rechts werd de ander ingepeperd. Niemand was veilig!

Om nu echt te bepalen wie de grootste speler was, werd er een estafette gehouden. Eerst voor iedereen en daarna voor de individuen die gedurende de week de meeste lintjes hadden verzameld. De estafette bestond uit een listig parcours waarbij behendigheid op de proef werd gesteld. Hilarisch om met de hele groep zo af te sluiten. Competitief waren we zeker. Zelfs zo, dat valsspelen ook om het hoekje kwam kijken. Het bleef nagelbijten tot het einde, want niemand wist wie er kon winnen. Uiteindelijk bovenaan geëindigd aan het grote spelersklassement is Gavin Kwast. Hij nam dan ook de bokaal al te graag in handen.

Na afloop van de estafette belandden we ook nog met zijn allen voor het laatst in de beruchte Umbrella Bar, waar tijdens het après-skiën overheerlijke rosétjes en biertjes zijn genuttigd. Het was dan ook heel mooi hoe op de laatste avond, tegen het contrast van de witte berg aan, de hemel bloedrood kleurde. Dit zijn naar mijn mening de momenten waar je even bij stil moet staan. Waarschijnlijk kijk je hier na een aantal jaren op terug met een gevoel van heimwee. Deze reis wil je namelijk duizend keer opnieuw beleven en nooit zal je er ziek van worden.

            Na circa duizend woorden te hebben getypt, hoop ik een beetje een idee te hebben geschetst over hoe onvergetelijke deze reis was. Ik ben in ieder geval blij dat ik ben meegegaan. Het heeft me veel mooie momenten gebracht en vooral veel nieuwe vriendschappen. Nu valt er nog maar een ding te zeggen. Ik zie u volgend jaar op de kennismakingsborrel van de wintersportreis SFEER x JFAS 2020!