Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Virtuele prostitutie in het licht gezet – Nota Bene
Virtuele prostitutie in het licht gezet

Virtuele prostitutie in het licht gezet

Kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes gaat een ‘lokjongen’ inzetten op sekssites om mannen op te sporen die minderjarige jongens tot prostitutie dwingen, zo meldt De Telegraaf op 9 januari 2018.[1] De organisatie werkt hierbij samen met het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel en Fier, een behandelcentrum gespecialiseerd in de opvang van slachtoffers van loverboys en jeugdprostitutie. Het project is bekend onder de naam WATCH Nederland.

WATCH Nederland
Dit project is in 2017 ook al uitgevoerd, maar toen werd het virtuele minderjarige lokmeisje ‘Sweetie’ ingezet. Het project heeft toen aangetoond dat de vraag naar seks met minderjarige meisjes groot is. Uit de testfase met minderjarige jongens is gebleken dat hetzelfde geldt voor deze groep. In die testfase, een paar maanden geleden, zijn zeven lokadvertenties geplaatst die binnen twee dagen leidden tot 1.296 mannen die afspraakjes wilden maken met de minderjarige jongens.

Om die reden heeft Terre des Hommes bij het nieuwe project een adviseur in de arm genomen die jarenlang actief is geweest als prostitué. De informant is een man van begin twintig die als minderjarige begon als prostitué en nu weg wil uit de wereld die volgens hem vol zit met misbruik van minderjarigen. WATCH Nederland zal zich door deze man laten adviseren. Het doel van de organisatie is het opsporen van mannen die kinderen dwingen tot prostitutie en het afschrikken van potentiële klanten. Dit doen zij door het gebruik van nepaccounts van minderjarigen.

Niet alleen de bovengenoemde organisaties werken mee aan dit project. Ook studenten van de opleidingen Cyber Security en Forensisch ICT van de Haagse Hogeschool en de Hogeschool Leiden helpen bij de ontwikkeling van de lokprofielen. Het project wordt gefinancierd door goededoelenorganisaties.

Wijze van uitvoering
WATCH Nederland zet geen mens van vlees en bloed in, maar zal online ‘lokprofielen’ en ‘lokadvertenties’ plaatsen. De advertentie lijkt dan geplaatst door een minderjarige jongen, maar is eigenlijk geplaatst door Watch Nederland. Door de adviseur die bekend is met de gang van zaken in deze wereld, kunnen ze de nep-profielen en –advertenties zo echt mogelijk maken.

De data die met de lokadvertenties worden opgehaald gaan niet naar de politie. Dit is omdat het alleen strafbaar is om een seksdate voor te stellen met een minderjarige als het een persoon van vlees en bloed betreft. Omdat het in het geval van de lokadvertenties gaat om een nep-persoon is het momenteel niet strafbaar.

Wetswijziging
Er kan verandering komen in deze regel. Bij de Eerste Kamer ligt op dit moment namelijk een wet ter goedkeuring, die het ook strafbaar maakt om een seksafspraak te maken met een virtuele minderjarige. Daarnaast is er een wetswijziging in behandeling bij de Eerste Kamer, waardoor iemand voortaan al strafbaar is als hij de intentie heeft om af te spreken met een minderjarige en daarnaar handelt. Hiermee wordt reageren op een lokadvertentie ook strafbaar.

Wanneer deze wetsvoorstellen worden aangenomen is het wel de vraag wat die intentie precies is en hoe je de intentie van de persoon in kwestie achterhaalt. Misschien was die persoon maar iets aan het uitproberen of zocht hij spanning op internet, maar was hij niet daadwerkelijk van plan af te spreken. Er zullen dus waarschijnlijk veel rechtsregels moeten volgen over dit onderwerp om handhaving mogelijk te maken. Naast de intentie telt bij de vervolging ook mee of iemand zich bewust is van de jonge leeftijd van de prostituee.

Uitlokking
Terug naar de werkwijze van WATCH Nederland. De werkwijze binnen het project is, zoals al eerder genoemd, het inzetten van lokprofielen en nepaccounts om mannen op te sporen die minderjarige jongens de prostitutie in proberen te dwingen. Is dit wel geoorloofd? Mag een organisatie dit zomaar doen? Is dit geen uitlokking?

Uitlokking – zo staat in het Wetboek van Strafrecht – is als je iemand door middel van giften, beloften, misbruik van gezag, geweld, bedreiging of misleiding, of door het verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen opzettelijk uitlokt en dus eigenlijk overhaalt om iets te doen wat hij of zij niet van plan was.

Hans Guijt, projectleider bij Terre des Hommes, zegt over de werkwijze binnen het project het volgende: “Het is niet strafbaar om iemand een voorstel te doen als degene toch al de intentie had”.[2]

Hierbij komt het project misschien toch in een soort grijs gebied omdat de politie bij de bestrijding en opsporing van criminaliteit gebonden is aan regels zoals het Tallon-criterium. Dit criterium houdt in dat de politie een verdachte niet op andere gedachten mag brengen om een strafbaar feit te plegen, als diegene van tevoren die intentie niet had. De politie mag pas onderzoek doen wanneer er vermoeden is van een strafbaar feit, zoals staat gegeven in artikel 27 van het Wetboek van Strafrecht.

Nu Terre des Hommes voorafgaand aan de strafbare feiten al onderzoek verricht door de aanpak van hun project, komen zij dus in een soort grijs gebied terecht. Echter ben ik wel van mening dat zolang er geen daadwerkelijke sprake is van uitlokking, deze aanpak niet over de grenzen van het grijze gebied gaat. Wat de organisatie doet is nog legaal. Deze poging om meer zicht te krijgen op de omvang van deze duistere wereld– waar nog vrij weinig over bekend is – moedig ik alleen maar aan.

De wetsvoorstellen zijn in ieder geval een stap in de goede richting, nu moeten ze enkel nog worden aangenomen.

[1] J. Polman, Jongenshoer gebroken, 19 januari 2018, https://www.telegraaf.nl/nieuws/1515638/jongenshoer-gebroken

[2] J. Polman, Jongenshoer gebroken, 19 januari 2018, https://www.telegraaf.nl/nieuws/1515638/jongenshoer-gebroken