Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Studeren in het buitenland – Nota Bene
Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland

Natuurlijk houd je rekening met een cultuurshock. Natuurlijk weet je, dat als je bijna tienduizend kilometer vliegt, de wereld er heel anders uitziet. Toch zit je daar opeens, achterin een taxi, je te vergapen aan adembenemende berglandschappen, uitgestrekte kuststroken en/of ontelbare duizelingwekkende wolkenkrabbers, die tezamen zo kenmerkend zijn voor de stad die je vanaf dat moment vier maanden jouw thuis zou noemen.

Je hebt enigszins bewust voor je bestemming gekozen. Hoewel het letterlijk en figuurlijk aan de andere kant van de wereld is, is er toch een stemmetje ergens in je hoofd dat je probeert wijs te maken dat het echt wel mee zou vallen met die cultuurshock en dat je gewoon in een vertrouwde, Westerse omgeving terecht zal komen. Die gedachte vervliegt echter al snel. Al bij de douane begrijpt niemand je en ook je taxichauffeur kijkt je aan alsof je Chinees spreekt. Het is toch even slikken. Waar ben je aan begonnen?

Het duurt gelukkig niet lang om te wennen aan deze compleet nieuwe wereld. Alle internationale studenten trekken al snel naar elkaar toe, waardoor er altijd iemand is om samen nieuwe dingen mee te ontdekken. Daarnaast deelt iedereen zijn indrukken, tips en aan- en afraders, waardoor alles meteen een stuk makkelijker en overzichtelijker wordt. Gezamenlijk bier drinken blijkt daarnaast het onmisbare fundament van het leven als internationaal student, nog meer dan voor een gewone student, een status die het op korte termijn ook niet zal kwijtraken. Of je nou voor 8 euro onbeperkt bier drinkt bij het meest dubieuze restaurant van de stad, voor 80 cent een biertje koopt bij een corner store of 80 euro vergokt bij paardenraces in Oktoberfest-sferen terwijl je een veel te dure Paulaner achteroverslaat: het blijkt de ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen, bij te praten met bekenden of vluchtig gedag te zeggen terwijl je je afvraagt waar je diegene nou ook alweer van zou moeten kennen.

Het is namelijk onvermijdelijk: alle studenten gaan de eerste weken naar dezelfde feestjes, dezelfde clubs en wonen ook vaak nog eens vaak opgepropt op dezelfde campus. Je komt elkaar dus voortdurend tegen. De eerste dagen waag je nog dappere pogingen om iedereens naam te onthouden, ze netjes toe te voegen op Facebook en een fatsoenlijk gesprek met ze te voeren, maar al snel geef je het op en bestaat een substantieel deel van de ontmoetingen uit “Hey jij bent toch …? Niet? Oeps.” of het meer subtiele “Weet je zeker dat we elkaar al een keer zijn tegengekomen?”.

Voor Nederlanders is er gelukkig altijd de mogelijkheid terug te grijpen naar vertrouwdere omstandigheden: het barst op veel plekken namelijk van de Nederlandse uitwisselingstudenten. Waar bijvoorbeeld het aantal Belgen niet veel groter is dan het aantal talen dat ze daar in het Zuiden spreken, kun je met het aantal Hollanders vaak prima REC A0.01 vullen. Nederland is in meerdere steden, verspreid over verschillende continenten, zelfs het best vertegenwoordigde land onder de uitwisselingsstudenten. Deze Hollandse invasie zorgt ervoor dat waar je ook bent, er op de én of andere manier altijd wel een Nederlander is. Of het een bekende is, is een tweede, maar na een paar biertjes voelt toch iedereen bekend, al helemaal als ze dezelfde taal als jij spreken. Toch kan het soms ook een beetje te worden, bijvoorbeeld als je met driehonderd man in de achtertuin van de ambassadeurswoning bitterballen eet en Heineken drinkt.

Naast de kroegen, bars en clubs heeft elke stad natuurlijk veel meer te bieden. Met een Lonely Planet in de ene hand en Google Maps in de andere kom je al een heel eind, maar er zijn nog talloze andere manieren om een stad te leren kennen. Uitstappen bij willekeurige haltes en uren door onbekende wijkjes slenteren, opgepropt in een overvolle metro naar die ene toeristische attractie of zwetend als een otter hiken door de bergen en onderweg genieten van adembenemende uitzichten, het kan allemaal. Aangezien je ergens voor langere tijd woont heb je nergens haast mee en kun je overal je tijd voor nemen, waardoor je juist die dingen doet die je als toerist niet zou doen.

Helaas is een uitwisseling niet een en al feest. Er moet natuurlijk ook gewoon gestudeerd worden. Studiepuntjes moeten nou eenmaal ergens vandaan komen en spijtig genoeg krijg je ze niet gratis bij elk biertje dat je drinkt. Het valt te beschouwen als een noodzakelijk kwaad. Het kost je een paar uurtjes in de week, maar als je je eigen rooster mag samenstellen, hoef je natuurlijk nooit voor het middaguur te beginnen en heb je woensdagmiddag al weekend, waardoor je de rest van je tijd aan leukere dingen kan besteden. Dit zal natuurlijk niet overal hetzelfde zijn, maar zelfs als je rooster minder schappelijk is en je toch geregeld om negen uur verwacht wordt, kun je er gemakkelijk iets moois van maken. Een kater kun je prima wegspoelen met wat bakjes koffie en een dutje in de collegebanken en eerlijk is eerlijk, die 100 procent presentie is geen harde vereiste.

Hoe je academische leven er ook uitziet en hoe druk je ook bezig bent met studeren, maak vooral iets moois van je tijd daar. Sluit nieuwe vriendschappen, beleef legendarische avondjes uit, ontdek de mooiste plekjes op aarde en creëer onvergetelijke ervaringen. Doe wat jij zelf wilt, waar jij je prettig bij voelt, maar probeer tegelijkertijd ook je eigen grenzen te verleggen en te ontdekken wat je nooit had verwacht te ontdekken. Je studeert immers maar één keer aan de andere kant van de wereld, toch?