Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Quarantaine & chill: 15 filmtips om de Corona-quarantaine door te komen – Nota Bene
Quarantaine & chill: 15 filmtips om de Corona-quarantaine door te komen

Quarantaine & chill: 15 filmtips om de Corona-quarantaine door te komen

Na onder andere China, Italië, Oostenrijk en Duitsland heeft het coronavirus ook Nederland stevig in haar greep. Op het moment zijn er al enkele duizenden Nederlanders besmet en helaas loopt ook het dodental nog op. Van premier Mark Rutte en consorten hebben we de opdracht gekregen om met z’n allen binnen te blijven. Even niet naar de kroeg of naar het restaurant, even niet naar de bioscoop en dat Post Malone-concert moet ook maar even verplaatst worden (die stond bij een van zijn laatste concerten toch al niet meer helemaal ‘aanwezig’ op het podium). Om de tijd tot 1 juni een beetje door te komen staan hieronder de beste films, series en docu’s waarmee je de quarantaine wel doorkomt.

1. The Wolf of Wall Street

Als je het motto ‘doe maar normaal, dan ben je al gek genoeg’ hoog in het vaandel hebt staan, dan kun je deze film beter overslaan; aan jou is deze film waarschijnlijk niet besteed. Houd je daarentegen van lekker over the top, dan is The Wolf of Wall Street beslist wat voor jou. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van stockbroker Jordan Belfort, die furore maakt als beursbengel met zijn eigen bedrijf Stratton Oakmont. Het bedrijf blinkt vooral uit in agressieve verkooppraatjes, koersmanipulatie en hoge commissies. Belfort, gespeeld door Leonardo DiCaprio, wordt schatrijk en ontspoort. Scènes vol drugsgebruik, seks, geldsmijterij en dwergwerpen zijn het gevolg.
Vorm:                 Film
Duur:                   3 uur
Te zien op:          Netflix

2. Formula 1: drive to survive

Het coronavirus heeft er ook voor gezorgd dat het nieuwe seizoen van de Formule 1 niet van start kan gaan. Net als jij zitten de teams van Mercedes, Red Bull en Ferrari binnen. Voor de fans biedt Forumla 1: Drive to Survive enige remedie. Het nieuwe seizoen geeft in tien afleveringen een recap van het vorige raceseizoen. Door het samenwerkingscontract tussen Netflix en de Formule 1-renstallen laat de docuserie unieke beelden van voor én achter de schermen zien.
Vorm:                 Docuserie
Duur:                  10 afleveringen (ca. 35 minuten per aflevering)
Te zien op:         Netflix

3. Suits

In deze lijst mag dé advocatenserie niet ontbreken. Ik durf te wedden dat voor veel studenten Suits de reden was om rechten te gaan studeren. Zeg nou zelf, wie wil er niet zo gehaaid als Harvey Specter en intelligent als Mike Ross zijn? En kies je voor de rol van Meghan Markle (Rachel Zane), dan kan het zo maar eens zijn dat je eindigt met een roodharige, Engelse prins. Alle clichés over de intriges die op de apenrots van een succesvol advocatenkantoor voorkomen passeren in Suits -veelal in uitvergrote vorm- de revue.
Vorm:            Serie
Duur:             7 seizoenen
Te zien op:          Netflix

4. 21

Een op feiten gebaseerd verhaal over een M.I.T.-student die $300.000,- nodig heeft voor vijf jaar collegegeld. Zijn ongelooflijke intelligentie wordt al snel opgemerkt door zijn wiskundeprofessor, die hem uitnodigt bij een klein clubje andere studenten. Ze zijn maar met één ding bezig: geld verdienen. Hoe? Kaarten tellen bij blackjack in de casino’s van Las Vegas. Zijn collegegeld heeft hij in een mum van tijd bij elkaar, maar hij wil meer en meer. 21 is een aanrader voor elke student die veel geld wil verdienen en geen zin heeft in de eindeloze colleges.
Vorm:                   Film
Duur:                    2 uur
Te zien op:          Netflix

5. The Godfather-trilogie

Misschien wel de beste filmtrilogie aller tijden. De opera van de gangsterfilms. Het verhaal van de  maffiafamilie Corleone uit New York, met roots naar het moederland, Italië. Om de Corona-quarantaine te overleven is deze trilogie, naar de beroemdste zin uit de film, “an offer you can’t refuse”. Netflix heeft de rechten, maar helaas zijn de films er niet altijd te vinden.
Vorm:             Filmtrilogie
Duur:                    10,5 uur
Te zien op:           iTunes

6. Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates

Regisseur Davis Guggenheim wisselt in deze docu vaak van onderwerp, met korte stukjes over het persoonlijke en zakelijke leven van Microsoft-miljardair Bill Gates. Ook gaat de docu in op Bills inspanningen om de wereld te verbeteren met zijn ‘Bill and Melinda Gates Foundation’. Leuk om te zien zijn de ontmoetingen met Warren Buffett, in wie Gates een gelijke ziet. Op die momenten lijkt Gates op zijn gemak en wordt hij bijna menselijk. Een klein nadeeltje aan de docuserie is het hak-op-de-takken. Wanneer een zakelijk onderwerp interessant begint te worden, springt het verhaal al snel naar gejubel over Gates’ goede doelen.
Vorm:                 Docuserie
Duur:                   3 afleveringen (ongeveer 50 minuten per aflevering)
Te zien op:          Netflix

7. Wall Street

Een klassieker. Iedere jongen die ervan droomt later veel geld te verdienen moet de kaskraker zien Alles draait om een jonge, tot op het bot gedreven beurshandelaar die ten koste van alles de top wil bereiken. Glansrollen van Charlie Sheen en Michael Douglas.
Vorm:   Film
Duur:    2 uur, 6 minuten
Te zien op:          iTunes

8. The Big Short

Waarom een verhaal verzinnen als de werkelijkheid bizar genoeg is? The Big Short draait om een groep briljante jongens die Wall Street verslaat door het barsten van de huizenbubbel te voorspellen. Een geschiedenisles en een toekomstwaarschuwing in één. Hopelijk wordt de huidige coronacrisis geen oorzaak voor een financiële crisis zoals die van 2008. Een film met Brad Pitt, Steve Carell, en -voor de dames- Ryan Gosling (wél met een donker permanentje).
Vorm:                 Film
Duur:                   2 uur, 10 minuten
Te zien op:          Netflix

9. Penoza

Vaderlands trots voor wat betreft misdaadseries. In Penoza leidt Carmen van Walraven, gespeeld door Monic Hendrickx, het drugskartel van haar geliquideerde man. Een sterk script, overtuigend acteerwerk en de beste Nederlandse acteurs en actrices zorgen voor al vijf seizoenen spanning en sensatie.
Vorm:                 Serie
Duur:                   5 seizoenen, 48 afleveringen
Te zien op:          Uitzending Gemist

10. GoodFellas

“You know, we always called each other goodfellas. Like you’d say to somebody: You’re gonna like this guy, he’s all right. He’s a goodfella. He’s one of us. You understand?”

Waar The Godfather de opera onder de gangsterfilms is, is GoodFellas de rock-‘n-roll-song. Het harde verhaal van een groep gangsters met Siciliaanse roots in New York.
Vorm:                 Film
Duur:                   2 uur, 26 minuten
Te zien op:          Netflix

11. Catch me if you can

Het waargebeurde verhaal over meesteroplichter Frank Abagnale jr., gespeeld door DiCaprio,  die zich in zijn tienerjaren voordoet als piloot, dokter en advocaat. Abagnale wordt achtervolgd door Tom Hanks, die een FBI-inspecteur speelt. “A man’s alter ego is nothing more than a favorite image of himself.”
Je hoeft je rechtenstudie echt niet af te maken, als je maar goed kunt doen alsof.
Vorm:                 Film
Duur:                   2 uur, 21 minuten
Te zien op:          iTunes

12. Sherlock

De verhalen van Sir Arthur Conan Doyle grandioos vertaald naar de moderne tijd. Elke aflevering van Sherlock is een verhaal op zich, maar over de vier seizoenen zit een enorm sterke rode draad. Acteur Benedict Cumberbatch vertaalt op absoluut hoogstaande wijze de rol van de irritante, arrogante, onverschillige, asociale, maar geniale detective.
Vorm:                 Serie
Duur:                   4 seizoenen, 13 afleveringen (ongeveer 90 minuten per aflevering)
Te zien op:          Netflix

13. Inglourious Basterds

Eén van Tarantino’s meesterwerken is Inglourious Basterds, waarin de  klopjacht op nazi’s op volle toeren is. Het goede acteerwerk is door Tarantino op perfecte wijze in beeld gebracht. Zonder al te veel weg te geven over het einde: niet veel karakters maken het einde van de film mee, zoals eigenlijk bij elke film van de Oscar-winnende regisseur. Glansrollen van Brad Pitt en Christopher Waltz. Gaat dat zien!
Vorm:                 Film
Duur:                   2 uur, 33 minuten
Te zien op:          iTunes

14. Don’t F*** With Cats

De jacht op een internetmoordenaar. Een schokkende onlinevideo verenigt een gevarieerde groep dierenliefhebbers op internet die gerechtigheid zoeken. Hun doelwit plant ondertussen nog meer gruwelijke daden. Gegarandeerd een mindfuck bij elke minuut die je van deze docuserie kijkt. Serieus, je weet echt niet wat je ziet.
Vorm:                 Docuserie
Duur:                   3 afleveringen (1 uur per aflevering)
Te zien op:          Netflix

15. How To Get Away With Murder

How To Get Away With Murder volgt het leven van Annalise Keating, een professor strafrecht en advocate. Ze selecteert een groep van haar beste studenten die mogen meewerken op haar kantoor. Wanneer haar persoonlijk en professioneel leven verstrengeld raken, worden Annalise en haar studenten ongewild betrokken bij een moordcomplot.
Een spannende, interessante serie die je in één keer af wil kijken.
Vorm:                 Serie
Duur:                   5 seizoenen, 15 afleveringen per seizoen (ongeveer 45 minuten per aflevering)
Te zien op:          Netflix

Doe mee aan de discussie