Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Op uitwisseling binnen de ring – Nota Bene
Op uitwisseling binnen de ring

Op uitwisseling binnen de ring

Het eerste semester van het derde studiejaar. Keuzeruimte die je zelf mag invullen. Voor velen een moment van vrijheid. Waar sommige studenten aan de andere kant van de wereld hun semester uitzaten, besloot ik het dichter bij huis te zoeken. Op zo’n vijf minuten fietsen van de Roeterseilandcampus bevindt zich een gebouw genaamd de Oudemanhuispoort. In een nog niet zo ver verleden huisde hier de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, maar momenteel bevindt zich de Faculteit der Geesteswetenschappen hier. Ik sloot mij voor een semester aan bij de studie Filosofie waar ik twee vakken Praktische Filosofie volgde. Het was heerlijk om weer een paar maanden rond te dwarrelen op de Oudemanhuispoort, maar natuurlijk was er veel veranderd. Ik dompelde mij – net als mijn studiemaatjes in het buitenland – onder in een andere wereld. Nieuwe studiegenoten, docenten, leerstof en manieren van lesgeven. Ik was ook op een heuse faculteitsuitwisseling, maar dan bínnen de ring.

Inmiddels zit mijn filosofische avontuur erop en ben ik wedergekeerd naar REC A. Een veelgehoorde vraag aan uitwisselingsstudenten op het moment van terugkomst: “Wat was nou je meest bijzondere ervaring?” Mijn antwoord zal ik jullie niet onthouden….

Mijn verhaal begint op een op het eerste gezicht doodgewone vrijdagmiddag. Na afloop van mijn werkgroep begaf ik me samen met een paar studiegenoten naar het café om de hoek waar wij wel vaker na de les samen wat gingen drinken. En toen gebeurde het: de werkgroepdocent gaf aan een biertje met ons mee te drinken.

Ik was stómverbaasd. Ik keek om me heen, maar niemand leek iets op te merken van dit zeldzame fenomeen. Daar zat ik dan een biertje te drinken met mijn docent. Dat faculteitsuitwisselingen zorgen voor nieuwe ervaringen werd maar weer eens bevestigd. Zolang ik rechten studeer heb ik namelijk nog nooit een situatie als deze mogen meemaken. Ik moet zelfs bekennen dat ik moeite heb het me voor te stellen. Neem docent X en stel je voor dat hij of zij na de werkgroep zegt: ‘’Jongens wacht op mij, ik drink gezellig een biertje mee!’’ Om vervolgens met docent X en een paar studiemaatjes in Kriterion na te praten over de werkgroep. Zie jij het voor je?  

Toen ik aan mijn medestudenten vertelde dat ik op de Rechtenfaculteit nog nooit had nagezeten met een docent, reageerden zij weer verbaasd. Doodnormaal om een biertje te drinken met je docent. Beetje raar zelfs, als hij of zij niet mee zou gaan. Zo zie je maar hoe verschillend faculteiten kunnen zijn die slechts 5 minuten van elkaar verwijderd zijn. Nergens voor nodig om in een vliegtuig te stappen!

Waar dit verschil vandaan komt ben ik nog niet achter. Wellicht ligt het aan de hoeveelheid studenten op de faculteit, al waren mijn werkgroepen van Filosofie ongeveer even vol als die van Rechten. Mogelijk is het de ietwat formelere sfeer die op de faculteit hangt die het niet toelaat. Hoe dan ook is het jammer. Het zou de studie namelijk minder anoniem maken en je kennis laten maken met docenten. Studenten en docenten worden zo dichter bij elkaar gebracht. Alleen maar positief, toch?

Dus hierbij een oproep: laten we als studenten vaker na de les wat met elkaar drinken, en docenten: feel free to join. Wie weet mag ik dan ooit nog eens meemaken dat ik na de werkgroep samen met mijn studiegenoten van Rechten een biertje doe met werkgroepdocent X.