Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Gezeik in de rechtszaal – Nota Bene
Gezeik in de rechtszaal

Gezeik in de rechtszaal

Het is weekend, 5 uur ’s nachts, de laatste muziek klinkt uit de boxen, de club gaat sluiten. Je bent dronken en laat je meevoeren door de mensenmassa die naar buiten het Leideplein op stroomt. Eenmaal buiten merk je dat die paar biertjes, gin-tonics en shotjes die naar binnen zijn gegoten een uitweg proberen te zoeken. Helaas is in Amsterdam om 5 uur ’s nachts echt helemaal niets meer open, zelfs de McDonalds niet, tot ongenoegen van je naar vet smachtende maag. Er is dus ook nergens een wc te bekennen. Ja voor mannen wel, de stank van pis komt je al snel tegemoet zodra je het Leidseplein betreedt. Slechts de geur van mannelijk pis echter, want openbare toiletten voor vrouwen zijn lang niet zo rijkelijk gezaaid als de plaskrullen en urinoirs voor mannen.

Toen ik hoorde dat Geerte Piening haar boete voor wildplassen na een avondje uitgaan bestreed bij de rechter onder het verweer van overmacht gaf ik haar dan ook groot gelijk. Belachelijk dat er niet eerder protest is gevoerd tegen het gebrek aan openbare toiletten voor vrouwen.

Natuurlijk was het te voorzien dat het verweer niet veel kans van slagen had, wildplassen is en blijft verboden en dit was een duidelijke overtreding. Toch kan een kantonrechter met een dergelijke zaak op verschillende manieren omgaan. De manier waarop de rechter deze kwestie heeft afgehandeld is in mijn ogen meer dan belachelijk.

Het opleggen van de boete is volgens de rechter geen discriminatie, daar heeft hij gelijk in, zowel mannen als vrouwen worden voor dit delict beboet. De rechter had echter in zijn uitspraak kunnen ingaan op het tekort aan vrouwen wc´s in de openbare ruimte en op die manier het probleem kunnen erkennen in plaats van ontkennen. In plaats van deze aanpak – die een stuk minder stof had doen opwaaien – koos deze man ervoor om vrouwen in Nederland erop te wijzen dat zij ook gebruik mogen maken van urinoirs. ´Het is niet prettig, maar ik denk dat het wel zou kunnen,´ aldus de rechter.

Niet prettig lijkt mij, als vrouw, nogal een understatement. Ook ik ben een voorstander van genderneutrale toiletten, maar een urinior kunnen we helaas niet bepaald genderneutraal noemen, eerder discriminatoir.  Tenzij je als vrouw toevallig een plastuit bij je hebt, is het vrijwel onmogelijk om ongeschonden van het statoilet te komen. Los van het technische obstakel moet een vrouw die een urinoir zou proberen te gebruiken haar broek volledig uittrekken te midden van het lallende Leidsepleinpubliek. Het is zeker ook haar eigen schuld als ze vervolgens aangerand wordt of erger?  Had je maar niet in je blote billen moeten gaan staan.

Volgens de rechter is Geerte bovendien de enige die nodig moet plassen na het uitgaan. Zij is pas de tweede vrouw die deze boete in zijn rechtszaal komt aanvechten, dat zal wel komen omdat verder geen enkele vrouw in Nederland ooit wildplast. De rechtszaal is natuurlijk ook een één op één weerspiegeling van onze maatschappij, toch?

Nee dus. News-break voor deze man: ook vrouwen doen aan wildplassen. We doen het misschien minder en vooral voorzichtiger dan mannen waardoor we minder vaak gepakt worden, maar we doen het vrijwel allemaal. Vrouwen zullen zich ten eerste beter verstoppen als ze zich echt niet meer in kunnen houden, wildplassen is namelijk ook nog veel minder sociaal geaccepteerd voor vrouwen dan voor mannen. Verder zullen veel vrouwen vanwege de vele obstakels bij het wildplassen zichzelf uiteindelijk toch pijnigen door het plassen op te houden tot thuis, wat overigens niet altijd goed gaat. Ik ken meerdere verhalen van vriendinnen die in een dronken bui de voordeur niet op tijd haalden. Waarom zouden vrouwen deze lijdensweg moeten doorstaan terwijl dit zo makkelijk op te lossen is? Dit discriminerende beleid van de gemeente is misschien lange tijd als vanzelfsprekend ervaren, maar gelukkig heeft Geerte ons wakker geschud.

Laten we daarom allemaal aanstaande vrijdagavond gaan urinoirplassen op het Leidseplein. Misschien heeft de rechter gelijk en blijkt de oplossing te simpel voor woorden te zijn, in dat geval dank ik hem dat hij ons vrouwen de ogen heeft geopend. Of misschien zal het Leidseplein dit weekend een grote chaos zijn met vrouwen met natte broeken en wildplassende mannen omdat er rijen staan voor hun plaskrullen. Uiteindelijk zullen we de rechter waarschijnlijk moeten bedanken voor zijn ondoordachte uitspraak. Deze actie was zonder hem nooit opgezet en ik denk dat de gemeente zaterdagochtend niet weet hoe snel ze een paar bebrilde wc’s moeten neerzetten in het stadscentrum.