Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 De positieve (?) veranderingen van Trump – Nota Bene
De positieve (?) veranderingen van Trump

De positieve (?) veranderingen van Trump

De redactie van Nota Bene vond het tijd om een tegengeluid te laten horen en eens een licht te werpen op de positieve veranderingen die Trump in zijn eerste jaar als president tot stand heeft gebracht. Trump in een positief daglicht? ‘Fake news!’ hoor ik u denken, maar als er over deze president écht niks positiefs te melden viel, dan was er toch allang een impeachment procedure aangevangen? Waarschijnlijk een zeer controversieel onderwerp dus wees gewaarschuwd.

Infrastructuur
Wie wel eens in de Verenigde Staten (hierna: ‘VS’) van Trump is geweest, kan zich misschien wel herinneren dat de infrastructuur, zoals de luchthavens, van mindere kwaliteit is dan onze infrastructuur, zoals Schiphol. Dit is dan ook iets
wat Trump graag wil aanpakken en geef hem eens ongelijk: al die gaten in de wegen zijn niet goed voor de veiligheid van het verkeer. Amerika heeft zo’n 614.000 bruggen, waarvan een op de tien onderhoud nodig heeft. Niet alleen leidt deze investering tot veel zogenaamde ‘low-paid jobs’, ook geeft het de VS een beter aanzien als wereldspeler. Trump wil maar liefst 250 miljard dollar in de infrastructuur investeren. Waarschijnlijk zal het niet lastig zijn om een meerderheid te behalen in de Senaat, omdat vermoedelijk ook de Democraten niet tegen dit plan zullen zijn.

Belastingverlaging voor bedrijven
De eerste politieke overwinning voor Trump als president was afgelopen december.  In de Amerikaanse Senaat werd een wet aangenomen waardoor de belastingen voor bedrijven drastisch worden verlaagd. Dit moet er voor zorgen dat de economie een impuls krijgt en bedrijven meer gaan investeren, waardoor de staatsschuld door deze investering (hopelijk) niet zal oplopen tot één biljoen dollar. Het zijn dus vooral de grote bedrijven die profiteren van deze nieuwe wet. De winsten van Amerikaanse bedrijven die zijn gemaakt in het buitenland worden nauwelijks belast, wat ervoor moet ervoor zorgen dat Amerikaanse bedrijven voortaan vanuit de VS gaan opereren. Veel Amerikaanse bedrijven zoals Google en Apple zijn ook gevestigd in belastingparadijzen als Luxemburg en de Kaaimaneilanden. De VS wil er met deze maatregel dus voor zorgen dat het weer populairder wordt om vanuit de VS zaken te doen. Bovendien wordt de inkomstenbelasting voor alle inkomensgroepen verlaagd, hoewel het voornamelijk de rijke Amerikanen zijn die daar profijt van hebben.

Wall Street
Onder meer door deze belastingverlaging loopt het ook goed op Wall Street. En dat is ook positief voor de gewone Amerikaanse burger, want Amerikaanse pensioenfondsen beleggen ook op de beurs en dit zorgt er weer voor dat de
Amerikaanse bevolking straks een hoger pensioen uitgekeerd krijgen en meer te besteden hebben. Bovendien juichen de banken Trump toe om de Dodd-Frank Act af te schaffen. Deze wet is in het leven geroepen door Trumps voorganger Obama om te voorkomen dat banken grote risico’s nemen. Op Wall Street wordt de wet voornamelijk gezien als een belemmering.

Eindoordeel
Al met al kan worden gesteld dat Trump toch wel een paar positieve veranderingen in gang heeft gezet met de investeringen in de infrastructuur en de belastingverlaging voor bedrijven, maar dit valt een beetje in het niet als we kijken naar het inreisverbod, het nieuws dat de FBI een onderzoek naar Trump is gestart vanwege de banden van zijn campagneteam met Rusland, of nog recenter: dat Trump een groot aantal Afrikaanse en Midden-Amerikaanse landen ‘shitholes’ heeft genoemd.

Literatuurlijst
Bos 2017
A. Bos, Trump investeert in bruggen en dat heeft Pittsburgh hard nodig, 2 juli 2017,
https://nos.nl/artikel/2181114-trump-investeert-in-bruggen-en-dat-heeft-pittsburgh-
hard-nodig.html
Mouthaan 2016
E. Mouthaan, Dit is waarom president Trump goed is voor de VS (en de wereld), 11
november 2016, https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/dit-is-waarom-president-trump-
goed-is-voor-de-vs-en-de-wereld
Lanting 2017
B. Lanting, Eerste grote politieke overwinning voor Trump: Senaat stemt in met
drastische belastingverlaging, 2 december 2017,
https://www.volkskrant.nl/buitenland/eerste-grote-politieke-overwinning-voor-trump-
senaat-stemt-in-met-drastische-belastingverlaging~a4542822/