Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Bezetting P.C. Hoofthuis – Nota Bene
Bezetting P.C. Hoofthuis

Bezetting P.C. Hoofthuis

Vrijdag 28 september bezette een groep UvA-studenten die zichzelf Autonome Universiteit Postcolonial House (PCH) noemt het P.C. Hoofthuis aan de Spuistraat. Hiermee wilde de groep protesteren tegen  de hoge werkdruk, bezuinigingen op hoger onderwijs en gebrek aan diversiteitsbeleid op de Universiteit van Amsterdam. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en ASVA Studentenunie spraken vlak daarna hun steun uit. Diezelfde avond is het pand echter door de Mobiele Eenheid ontruimd en 26 studenten gearresteerd.

Onder UvA-studenten zijn de reacties gemengd. Veel studenten en UvA-medewerkers geven aan de standpunten van de actievoerders te steunen maar de bezetting van het P.C. Hoofthuis geen goed middel te vinden. In een goed bekeken reportage van AT5 bepleitte een studentenvertegenwoordiger van De Vrije Student bijvoorbeeld dat de actie de onderbezette Amsterdamse politie verder belast en studenten en Amsterdammers alleen maar veel geld kost. De groep heeft de actie verdedigd door te stellen dat ‘één dag geen college nooit zoveel schade kan toebrengen als het vernietigende beleid van het College van Bestuur en de overheid de afgelopen jaren’. Hoewel geen schade aan het pand bekend is gemaakt bleek na afloop wél dat alle Tony’s Chocolonely-chocoladerepen zijn meegenomen door de actievoerders. 

Hoewel ten tijde van de publicatie van dit artikel de bezetting alweer ruim twee weken voorbij is lijkt het stof nog niet te zijn neergedaald. Niet alleen in het perspectief van het breedgedragen #WOinactie maar ook nu de actiegroep gezegd heeft meer actie(s) te zullen voeren. Onduidelijk is echter of hiermee men ook bezettingen bedoelt. In ieder geval kan de actiegroep zich afvragen of het met kraak- en bezetacties veel ‘gemiddelde’ UvA-studenten, die hun standpunten wel steunen maar niet zo veel op hebben met illegale acties, niet van zich vervreemdt en zo een breder gedragen actie onmogelijk maakt.