Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Bestuursinterview: Ties van Meekeren, Penningmeester – Nota Bene
Bestuursinterview: Ties van Meekeren, Penningmeester

Bestuursinterview: Ties van Meekeren, Penningmeester

1. Stel jezelf even voor:

Ik ben Ties Marius van Meekeren, geboren in Amsterdam en Ik studeer fiscaal recht. Dit jaar rond ik nog een paar vakken af uit mijn tweede studiejaar en blik ik tevens al vooruit op een aantal vakken van het derde jaar. Als geboren en getogen Amsterdammer zie ik mezelf als net zo divers, inclusief en humorvol als de stad zelf. Kortom, ik houd met hart en ziel van deze prachtstad met zijn vooruitstrevende koopmansgeest. Omdat aan iedere euro nu eenmaal 2 kanten zitten, wordt mijn eigen vooruitstrevendheid prachtig in balans gehouden door mijn voorliefde voor tradities en ouderwetse gezelligheid. Verder ben ik dol op sport en spelletjes, met als voornaamste doel: winnen. Helaas is er niet altijd genoeg ruimte in mijn agenda voor padel, squash, tennis of golf (of elk ander spel met een bal). In dat geval beperk ik mij tot het noodzakelijkerwijs meermaals op- en aflopen van de trappen naar mijn appartement op de derde etage. Ook ben ik vaak te vinden in de bioscoop en zal je me zelden zonder muziek in mijn oren tegenkomen. Koken en wijn zijn voor mij ook belangrijke nevenactiviteiten, het liefst tijdens een mooi gesprek in gezelschap van dierbare vrienden.

 2. Waarom wilde je een bestuursjaar doen?

De reputatie van en mijn eigen ervaring met de legendarische Berlijnreis waren een enorme stimulans voor de ambitie om mij onbaatzuchtig een jaar lang in te zetten voor de eer en glorie van de vereniging. Ook kon ik weinig weerstand bieden aan de gezellige en betaalbare borrels (zou hier wellicht een causaal verband kunnen worden aangetoond?) en de overige JFAS-activiteiten. Ook wilde ik meer in aanraking komen met de advocatuur en de fijne kneepjes die bij de omgang van recruiters met hun sollicitanten komt kijken. Natuurlijk deed ik dit ook om mijn CV en persoonlijke ontwikkeling verder uit te breiden. 

 3. Welke functie heb je?

Ik ben Penningmeester van JFAS. Het is meer dan alleen betalen en bonnetjes bewaren. Ik ben als enige bevoegd en verantwoordelijk over de inkomsten en uitgaven van de hele vereniging. Ook ga je meteen in de zomerperiode aan de acquisitie van de vereniging werken. Dit zijn persoonlijke gesprekken met grote en kleine advocatenkantoren over sponsoren en samenwerken. Als Penningmeester hoort hierbij ook het opstellen van de facturen wanneer de kantoren eenmaal een sponsorproduct hebben afgenomen. 

4. Waarom heb je voor deze functie gekozen?

Als penningmeester komt mijn werkervaring bij de firma Sticks & Stones uitstekend van pas. Niet alleen vanwege de inhoudelijke kant van mijn werk (mij aandachtsgebieden zijn debiteuren/crediteuren, administratie en logistiek/planning bij een groeiend bedrijf in lederwaren en andere -meer en minder noodzakelijke- gadgets), maar ook vanwege de eveneens grote in- en uitgaven die JFAS heeft.  

5. Waar heb je het meest van geleerd als onderdeel van het bestuur?

Het gevoel van eindverantwoordelijk zijn voor een taak. Je kan niet meer terugvallen op een baas, leraar of ouder. Dat het slap is om met oneigenlijke excuses voor je verantwoordelijkheid weg te lopen. Als bestuurslid werk je samen met grote en kleine advocatenkantoren (de acquisitie) en daarmee ben jij een gelijkwaardige partij in een sponsorcontract met de grote Zuidas-kantoren die de skyline van het industriële Amsterdam vormen. Je leert wat wel en niet werkt tijdens onderhandelen en promoten van de vereniging. Bijzonder leerzaam is ook het samenwerken met autonome collega’s, die keuzes kunnen maken die ook mij beïnvloeden maar waar ik het niet altijd mee eens ben. Dat vereist tact en diplomatie. 

 6. Waar heb je het meest van geleerd binnen je functie?

Wanneer het gaat om de financiën, niet alleen van studenten maar ook van grote Zuidas-kantoren, komt er een bepaalde diplomatie en omgang bij kijken die je alleen kan leren als je het in de praktijk ervaart. Ook leer je secuur en assertief zijn als het neerkomt op boekhouding, iets wat je als rechtenstudent, die toch vaak op dat gebied een leek is, nooit geleerd. Ook speelt de acquisitie een grote rol in het jaar van de Penningmeester. Als Penningmeester ben je cruciaal in de verkoopfase, maar je komt pas echt in actie wanneer de verkopen binnen zijn en partijen moeten gaan betalen. Niet iedereen is zo actief als jij dat bent, soms zelfs niet bij de grotere kantoren. Een goed overzicht houden en niet bang zijn, zijn van enorm bij het debiteurenbeheer van een grote vereniging.  Omdat dit alles al in de zomer begint, steek je er meteen aan het begin van je bestuursjaar al veel lange, maar noodzakelijke uren. Deze werpen zeker hun vruchten af en leren je een nieuwe mate van discipline.. Zeker nu het ging om een mooie zomer in Amsterdam, is subtiel ‘nee’ leren zeggen tegen je vrienden iets belangrijks dat ik mezelf meester heb moeten maken. Tot slot leer je hoe zaken binnen de vereniging zijn geregeld die zeker beter en efficiënter kunnen.

7. Wat was je hoogtepunt in het bestuursjaar? 

De primeur van digitalisering van de boekhouding in het 109-jarige bestaan van onze vereniging. Ook de acquisitie die ik met onze Voorzitter Daniel heb gevoerd en hoe die vervolgens is uitgevoerd door de rest van het bestuur, is zeker een hoogtepunt te noemen. De acquisitie werd door sommigen omschreven als een onvermijdelijke structurele daling van sponsorinkomsten. Dit was voor ons een interessante uitdaging. We mogen niet alleen trots zijn met het financiële resultaat, hier betreft hier namelijk een bijna verdubbeling van de inkomsten van vorig jaar, maar ook de uitvoering en nieuw beleid dat wij als bestuur hebben gemaakt om deze “dalende lijn” in inkomsten structureel te veranderen.  

8. Zitten er nog meer voordelen aan een bestuursjaar?

Eerlijk is eerlijk, bestuurswerk is heel veel liefdewerk en oud papier, maar ook gezelligheid en zelfstandig met het bestuur iets moois neerzetten. Het is een overduidelijk cliché, maar het is zo ontzettend leerzaam. Het is bovendien uitstekend netwerken in het schitterend aangemeten pak en een paar professionele profielfoto’s komen natuurlijk altijd van pas. Last but not least staat een bestuursjaar ook nog eens beeldig op je CV.

9. Is het druk? Kan je het combineren met studie, een sociaal leven of een bijbaantje?

Dat hangt af van je persoonlijkheid. Hoeveel energie heb je, og je een snelle of langzame werker bent, of je kunt multitasken, dat soort dingen. Maar door de bank genomen moet je vooral flexibel kunnen zijn in je planning. Als dat zo is, blijft er echt nog wel tijd over voor een bijbaan, studie, de kroeg en/of een zelfstandige vriend of vriendin (zelfstandigheid kan ik sowieso aanbevelen).

10. Wat zou je willen meegeven aan iemand die geïnteresseerd is in een bestuursjaar?

Just go for it!

Doe mee aan de discussie