Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Bestuursinterview: Rosie Koch, Secretaris – Nota Bene
Bestuursinterview: Rosie Koch, Secretaris

Bestuursinterview: Rosie Koch, Secretaris

Wie ben je en wat houdt je bezig?

Mijn naam is Rosie Koch en ik ben 22 jaar. Ik ben opgegroeid in Heerhugowaard, maar ik ben in 2019 vanuit de polder verhuisd naar Amsterdam. Naast mijn bestuursfunctie bij JFAS ben ik bezig met het afronden van mijn bachelor Rechtsgeleerdheid. Met nog één vak te gaan hoop ik volgend collegejaar aan een master te beginnen.

Welke functie heb je?

Binnen het JFAS-bestuur vervul ik de functie van Secretaris. Dit houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de meer administratieve kant van de vereniging. Ik beheer het ledenbestand en de agenda, notuleer de (bestuurs)vergaderingen en daarnaast ben ik de contactpersoon voor alle leden. Verder begeleid ik met veel plezier twee commissies, de almanakcommissie en de goededoelencommissie. De almanakcommissie houdt zich het gehele jaar bezig met het maken van de almanak, het jaarboek dat JFAS (bijna) elk jaar uitbrengt. Naast de inhoud doet de commissie dit jaar ook de vormgeving zelf! De goededoelencommissie organiseert daarnaast door het jaar heen verschillende activiteiten om goede doelen een hart onder de riem te steken. Dit kan zijn een activiteit waarmee we geld opahlen, zoals de rozenactie met valentijnsdag voor de hartstichting. Maar soms zijn het ook activiteiten die op zichzelf al helpen, met kerst hebben wij bijvoorbeeld kerstkaartjes geschreven voor eenzame ouderen. Tot slot, en dit is nieuw voor de secretaris sinds dit jaar, coordineer ik ook de boekenverkoop die JFAS elk semester in samenwerking met StudyStore organiseert waar leden hun boeken met korting kunnen kopen.

Waarom heb je gesolliciteerd voor een bestuursfunctie?

De rechtenstudie is heel theoretisch en heeft weinig praktijkonderdelen. Door middel van een bestuursfunctie wilde ik graag meer soft skills opdoen en bijvoorbeeld ook zien hoe een rechtsfiguur als een vereniging in de praktijk echt werkt. Daarnaast is het natuurlijk ook heel leuk en wilde ik graag meer mensen leren kennen.

Waar heb je het meest van geleerd als onderdeel van het bestuur?

In tegenstelling tot wat ik in eerste instantie dacht is het samenwerken met de rest van het bestuur hetgeen waar ik het meeste van heb geleerd. Door zulke intensieve samenwerking leer je jezelf en je andere bestuursgenoten enorm goed kennen. Je leert samenwerken, omgaan met situaties en problemen maar ook professionaliteit en hoe de interne organisatie van een vereniging werkt.

Wat heb je over jezelf geleerd in het afgelopen bestuursjaar?

Ik heb dit jaar enorm veel over mezelf geleerd. Je komt jezelf echt tegen tijdens een bestuursjaar, dingen waar je al goed in bent maar ook waar je nog aan kunt werken. Ik vond het zelf bijvoorbeeld aan het begin heel lastig om dingen uit te besteden en er dan ook wat van te zeggen als iemand het niet (optijd) doet, met name over taken van commissieleden. Gedurende dit jaar ben ik hier beter in geworden en hier heb ik zeker veel van geleerd.

Wat was je hoogtepunt van het bestuursjaar?

Tot nu toe zijn helaas in ons jaar weinig fysieke activiteiten doorgegaan. Ik hoop daarom dat het absolute hoogtepunt er nog aan zit te komen, namelijk de lustrumweek! Maar ik heb tot nu toe ook heel veel andere gave dingen mogen doen en meemaken. Ik heb bijvoorbeeld samen met Willem gezocht naar een nieuwe partner voor de boekenverkoop en over het contract onderhandeld.

Welke kennis en ervaringen ga je meenemen in je latere carrière?

Ik denk dat ik alle opgedane ervaringen en lessen meeneem in mijn verdere leven en daarmee ook carrière. Een bestuursjaar is echt onvergetelijk en een hele bijzondere ervaring.

Is het druk? Kan je het combineren met studie, een sociaal leven of een bijbaantje?

Een bestuursjaar is zeker druk en in beginsel fulltime (40 uur per week). Je kunt daarnaast wel een baantje hebben of een vak volgen maar dat vereist goede planning.

Wat zou je willen meegeven aan iemand die geïnteresseerd is in een bestuursjaar?

Als je denkt dat een bestuursjaar wat voor jou is, solliciteer gewoon! Als je bepaalde punten hebt waar je over twijfelt kun je natuurlijk altijd een van de huidige bestuursleden benaderen of een mailtje sturen naar secretaris@jfas.com.