Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Bestuursinterview: Michelle Steinebach, Commissaris Intern – Nota Bene
Bestuursinterview: Michelle Steinebach, Commissaris Intern

Bestuursinterview: Michelle Steinebach, Commissaris Intern

1. Stel jezelf even voor:

Hi! Ik ben Michelle, 21 jaar. Ik ben opgegroeid in Apeldoorn maar inmiddels ben ik al een aantal jaar het huis uit. Vorig jaar heb ik mijn bachelor Rechtsgeleerdheid afgerond en ik ben van plan in september aan de master ‘privaatrecht – commerciële rechtspraktijk’ te beginnen. In mijn vrije tijd ga ik graag zoveel mogelijk op reis, probeer ik Spaans te leren & ben ik momenteel bezig met een fotografiecursus. Maar, zoals de meeste studenten, geloof ik, vul ik mijn vrije tijd vooral met op terrasjes zitten en met vriendinnen afspreken. (pre-corona tijdperk)

2. Waarom wilde je een bestuursjaar doen

Ik had mijn bachelor netjes binnen drie jaar afgerond en wilde nog niet gelijk met een master beginnen, omdat ik niet op mijn 22e al afgestudeerd wilde zijn. Ik was al naar het buitenland geweest voor een aantal maanden en stage lopen had ik nog geen zin in. Na gepraat te hebben met toenmalige bestuursleden kwam ik tot de conclusie dat een bestuursjaar bij JFAS voor mij een goede manier zou zijn om een jaar niet te studeren en mezelf toch te ontwikkelen. Ik had al verschillende commissies gedaan bij de vereniging en het leek me daarom leuk om als bestuur een vol jaar bezig te zijn met het organiseren van evenementen. Daarnaast leek het mij erg interessant om meer te leren over het besturen van een vereniging in het algemeen. 

3. Welke functie heb je?

Ik vervul dit jaar de functie ‘Commissaris Intern’. Kortgezegd betekent dit dat ik me bezig houd met de sociale kant van de vereniging. Ik organiseer alle borrels, reizen en extra sociale activiteiten zoals de pubquiz. Hierin word ik ondersteund door verschillende commissies. Doordat je als Commissaris Intern veel projecten tegelijkertijd hebt lopen is het belangrijk om het overzicht goed te bewaren en je commissies goed te begeleiden. Tijdens deze evenementen ben je uiteindelijk eindverantwoordelijke. Het is daarvoor belangrijk dat je bezig bent met zorgen dat alles in goede banen loopt, maar het is ook belangrijk dat je gezellig met de leden socializet en zorgt dat zij het naar hun zin hebben. 

4. Waarom heb je voor deze functie gekozen?

Ik denk dat deze functie het beste bij mij past om verschillende redenen. Ik hield er altijd al erg van om leuke evenementen (vakanties, feestjes) te organiseren en pakte dit soort taken altijd zelf al op. In 2017/2018 heb ik ook in de Bachelorreiscommissie gezeten waardoor ik al een goed idee had van wat er allemaal komt kijken bij een studiereis. Daarnaast houd ik zeker wel van een feestje en vind ik het leuk om met leden te praten en zoveel mogelijk nieuwe mensen te leren kennen. 

5. Waar heb je het meest van geleerd als onderdeel van het bestuur?

Wat echt nieuw was aan het besturen voor mij – en voor iedereen binnen ons bestuur geloof ik – was dat je geen leidinggevende boven je hebt die uiteindelijk het laatste woord heeft. Samen vorm je in juni ineens een nieuw bestuur en met zijn zevenen moet je het gaan doen. Dat is soms lastig, zeker omdat niemand van de groep nog ervaring heeft met het besturen van een vereniging. In de loop van het jaar raak je  gelukkig steeds meer op elkaar ingespeeld en leer je steeds beter om samen te werken. Soms worden er misschien toch beslissingen gemaakt waar je het niet helemaal mee eens bent. Dan moet je dat kunnen accepteren en je er zo veel mogelijk voor inzetten dat het op die manier een succes wordt. 

6. Waar heb je het meest van geleerd binnen je functie?

Onder mijn functie valt het organiseren van veel dingen die ik zelf heel leuk vind om te organiseren. Commissaris Intern heeft echter niet voor niets zo veel commissies onder zich – het kost erg veel werk om alles te regelen. In het begin had ik heel erg de neiging om snel even steeds wat zelf uit te zoeken. Uiteindelijk is het dan wel belangrijk dat je vertrouwt op de organisatiecapaciteiten en ideeën van commissieleden. Als je dit niet doet wordt je zelf overspoeld in werk en hebben je commissieleden juist weer niet zo veel te doen – en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hoewel het soms heel leuk kan zijn om zelf dingen op te zoeken is het in mijn functie vooral belangrijk om te kunnen delegeren en daarbij toezicht te houden. Daarnaast bestaat iedere commissie weer uit andere leden en iedere commissie heeft dan ook een andere aanpak nodig. Uiteindelijk moet je ervoor zorgen dat iedere commissie een goede balans heeft zodat het gezellig is, maar er ook echt werk wordt verricht. Kortom; het leiding geven en alles dat daar bij komt kijken is iets waar ik afgelopen jaar ontzettend van heb geleerd!

7. Wat was je hoogtepunt in het bestuursjaar?

Processed with VSCO with a9 preset

Het hoogtepunt van mijn bestuursjaar was voor mij de bachelorreis naar Israël. Als Commissaris Intern ben je veel bezig met het organiseren van veel specifieke evenementen – en dit was verreweg het grootste project. De bachelorreis was dit jaar verlengd naar zeven dagen, in plaats van de vijf die het voorgaande jaren was, er gingen meer leden mee en de reis ging voor het eerst buiten Europa. Dit alles maakte het extra spannend. De commissie was al sinds oktober bezig met alles regelen en het is dan zo leuk om uiteindelijk na zo’n lange voorbereiding daar heen te gaan en te zien dat alles goed gaat en dat de leden het naar hun zin hebben. Ik ben dan ook super trots op wat de commissie heeft neergezet en de bachelorreis is voor mij wel de kers op een fantastisch bestuursjaar. 

8. Zitten er nog meer voordelen aan een een bestuursjaar?

Genoeg! Je leert veel nieuwe mensen kennen, komt op veel nieuwe plekken en het staat ook nog eens heel goed op je CV!

9. Is het druk? Kan je het combineren met studie, een sociaal leven of een bijbaantje?

Een bestuursjaar bij JFAS is zeker niet iets dat je er ‘even bij’ doet. Mijn functie is vooral het eerste half jaar ontzettend druk. Dit komt doordat je dan nog heel veel op de kalender hebt staan waar je ruim van te voren aan de organisatie moet beginnen. Later in het jaar zijn steeds meer evenementen geweest en krijg je meer tijd voor andere dingen. Ik had zelf mijn bachelor gehaald voor het bestuursjaar en had ook al bedacht dat ik nog geen mastervakken wilde volgen dit jaar. Hoewel ik dus niet uit ervaring spreek denk ik dat een vak volgen aan het eind van het jaar wel zou kunnen. Ik heb wel altijd naast het bestuursjaar een bijbaantje gehad en probeerde natuurlijk mijn vriendinnen ook nog zo veel mogelijk te blijven zien. Ik denk dat het wel belangrijk is dat als je aan een bestuursjaar begint je moet realiseren dat het bestuur op één komt. Het kan dus regelmatig voorkomen dat je iets moet laten schieten omdat het niet te combineren is met het bestuursjaar. Gelukkig is, als je een beetje flexibel bent, uiteindelijk heel veel mogelijk en kan je echt nog wel een aantal dingen ernaast blijven doen. 

10. Wat zou je willen meegeven aan iemand die geïnteresseerd is in een bestuursjaar?

Solliciteer vooral! Het is een unieke ervaring waar je ontzettend veel leert en zeker geen spijt van zal krijgen.

Mocht je nog vragen hebben; neem dan zeker contact met (één van) ons op. Wij drinken allemaal graag een (virtueel) bakkie koffie met je om al je vragen te beantwoorden.