Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Bestuursinterview: Marli de Groot, Secretaris – Nota Bene
Bestuursinterview: Marli de Groot, Secretaris

Bestuursinterview: Marli de Groot, Secretaris

1 Stel jezelf even voor:

Mijn naam is Marli de Groot en ik ben in 2016 aan de studie Rechtsgeleerdheid begonnen. Sinds juni 2019 maak ik deel uit van het 109e bestuur van JFAS en daarnaast werk ik bij een advocatenkantoor. In mijn vrije tijd sport ik graag of ga ik naar musea en volgend jaar wil ik graag een reis door Australië maken!

2. Waarom wilde je een bestuursjaar doen?

Ik heb pas redelijk last minute besloten dat ik een bestuursjaar wilde doen, maar toen wist ik het ook echt zeker. Ik wilde graag een jaar – hoe cliché ook – me op andere vlakken ontwikkelen dan alleen inhoudelijk.Denk aan leren besturen, samenwerken, en organiseren: dit is zeker gelukt! Daarnaast speelden natuurlijk ook de toffe besturendagen, gala’s, reizen, bestuursweekenden en constitutieborrels een rol: gezellig en goed om je netwerk te verbreden.

3. Welke functie heb je?

Ik ben Secretaris. Als Secretaris ben je verantwoordelijk voor de interne structuur van de vereniging, agendabeheer, de ledenadministratie en de Goededoelencommissie en Almanakcommissie. Daarnaast ben je het eerste aanspreekpunt voor leden en externe partijen en notuleer je alle vergaderingen. Bij de interne structuur van de vereniging moet je denken aan het waarborgen van de naleving van verschillende reglementen en de statuten van JFAS. Ook pas je deze aan waar nodig, deze wijzigingen moeten natuurlijk eerst worden ingestemd door de ALV. Het leuke aan het begeleiden van de Goededoelencommissie en Almanakcommissie is dat er nog zoveel open staat: samen met de commissies kun je zelf bijvoorbeeld een goed doel of thema voor de almanak kiezen.

4. Waarom heb je voor deze functie gekozen?

Deze functie past heel goed bij mij. Ik kan goed het overzicht houden, plannen en ik ben taalvaardig. Maar ik wilde niet alleen beter worden in waar ik al goed in was, ik wilde ook nieuwe dingen leren. Daarom heb ik gesolliciteerd voor een functie waarbij je ook commissies begeleidt. Dit was nieuw voor mij en gaf mij de kans om mezelf ook te ontwikkelen op het gebied van leidinggeven en organiseren. 

5. Waar heb je het meest van geleerd als onderdeel van het bestuur?

Tijdens mijn bestuursjaar heb ik ontzettend veel geleerd. Ik heb vooral mezelf leren kennen en leren samenwerken, deze twee punten zijn met elkaar verbonden. Aan het begin van het jaar merkte ik dat ik graag wilde dat alles op mijn manier gebeurde. Gedurende het jaar leerde ik dat je vaak veel betere resultaten behaalt na overleg met bestuursgenoten.

6. Waar heb je het meest van geleerd binnen je functie?

Mijn werk in de Goededoelencommissie en Almanakcommissie! Ik had nog weinig ervaring met organiseren en leidinggeven, dat heb ik zeker geleerd dit jaar.

7. Wat was je hoogtepunt in het bestuursjaar?

Een van de hoogtepunten loopt eigenlijk door het hele bestuursjaar: de band met je bestuursgenoten! Deze foto is gemaakt bij ons kerstdiner.

8. Zitten er nog meer voordelen aan een een bestuursjaar?

Het is ontzettend goed voor je netwerk! Je bouwt een goede band op met alle besturen van zusterverenigingen door het hele land en ook leer je veel advocaten en recruiters kennen.

9. Is het druk? Kan je het combineren met studie, een sociaal leven of een bijbaantje?

Een bestuursjaar is druk. De werklast voor de Secretaris is gedurende het jaar best stabiel, er zijn weinig momenten waarop je het véél drukker hebt dan op andere momenten. Dit geeft je de kans om – goede planning is wel vereist – bijvoorbeeld een bijbaan te hebben of een vak te volgen. Ik heb bijvoorbeeld het hele jaar gewerkt en in een blok een vak gevolgd. Je zult aan het begin van het jaar, tijdens de besturendagen en constitutieborrels, je vrienden minder kunnen zien. Aan de andere kant leer je ook zoveel nieuwe mensen kennen tijdens een bestuursjaar!

10. Wat zou je willen meegeven aan iemand die geïnteresseerd is in een bestuursjaar?

Ten eerste: vooral solliciteren! Bedenk verder niet alleen wat je graag zou willen doen in de functie(s) waarvoor je solliciteert, maar ook als bestuurslid algemeen. Hoe zie jij bijvoorbeeld de toekomst van JFAS voor je? Dit geeft je tijdens je bestuursjaar de kans om echte veranderingen te maken.

Doe mee aan de discussie