Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Bestuursinterview: Hugo Botman, Commissaris Media – Nota Bene
Bestuursinterview: Hugo Botman, Commissaris Media

Bestuursinterview: Hugo Botman, Commissaris Media

Stel jezelf even voor:

Ik ben Hugo Botman, 20 jaar en een geboren Amsterdammer. Ik heb vorig jaar mijn bachelor afgerond en start na de zomer met mijn master. In mijn vrije tijd sta ik achter de bar, op de atletiekbaan als trainer of atleet of ben ik mijn volgende reis aan het plannen.

Waarom wilde je graag een bestuursjaar doen?

Tijdens mijn bachelor heb ik verschillende commissies bij JFAS gedaan. Zo was ik lid van de allereerste sportcommissie en heb ik geschreven voor de Nota Bene. Ook ging ik geregeld mee met een van de vele reizen die JFAS elk jaar organiseert. Langzamerhand leerde ik de vereniging en haar actieve leden goed kennen. Ook de bestuursleden leerde ik kennen en zij lieten me zien hoe ontzettend leuk en leerzaam een jaar fulltime met JFAS doorbrengen kan zijn. Ik wist dat ik na het halen van mijn bachelor niet meteen een master wilde doen en dus besloot ik te solliciteren.

Welke functie heb je?

Ik ben Commissaris Media. Deze functie heeft twee hoofdtaken. Aan de ene kant ben ik verantwoordelijk voor alle communicatie namens JFAS via social media, de website en op Roeterseiland zelf. Ik houd me voornamelijk bezig met het ontwerpen van posters voor alle evenementen, het promoten van de evenementen en het bijhouden van alle social media.
Samen met de Grafische Commissie zorg ik daarnaast voor aftermovies van grote evenementen en reizen en ontwerpen we merchandise.
Naast het grafische gedeelte van mijn functie ben ik ook hoofdredacteur van de Nota Bene, het verenigingsblad. Als hoofdredacteur overzie ik de publicatie van de artikelen, zowel in halfjaarlijkse papieren editie als de wekelijkse artikelen op onze gloednieuwe website.

Waarom heb je voor deze functie gekozen?

Nadat ik wist dat ik wilde solliciteren vond ik het lastig om een functie te kiezen. Ik vond veel functies interessant, maar uiteindelijk heeft Doris, mijn voorgangster, me overtuigd om Commissaris Media te worden daar heb ik geen moment spijt van gehad! Ik heb het altijd leuk gevonden om creatief bezig te zijn en nu kan ik dat doen terwijl ik ook mijn eigen stempel kan drukken op de manier waarop JFAS zichzelf naar buiten brengt. Binnen mijn functie heb ik ontzettend veel vrijheid om nieuwe ideeën over marketing en vormgeving uit te voeren en dat is ontzettend leuk. Voor ik in het bestuur kwam was ik zelf lid van de Nota Bene-redactie en om nu zelf eindverantwoordelijk te zijn voor een papieren editie is een hele mooie ervaring.

Waar heb je het meest van geleerd als onderdeel van het bestuur?

Als nieuw bestuur wordt je eerst een maand ingewerkt door je voorgangers, maar vervolgens wordt je in een keer voor de leeuwen gegooid. Het is ontzettend belangrijk om met alle zeven goed samen te werken. Je bent uiteindelijk allemaal verantwoordelijk voor het wel en wee van de vereniging. Het is heel belangrijk om daarbij zakelijk en persoonlijk gescheiden te houden. Naast de momenten dat je met elkaar beleid bespreekt en je het misschien met elkaar oneens bent, zijn er namelijk heel veel momenten dat je als bestuur samen bent, dan is het fijn als het niet over besturen gaat en je gewoon gezellig samen een biertje drinkt.

Waar heb je het meest van geleerd binnen je functie?

Ik heb een heleboel technische vaardigheden geleerd. Ik werk met verschillende ontwerp- en bewerkprogramma’s. Ook op het vlak van marketing heb ik een hoop geleerd, bijvoorbeeld over hoe je zo veel mogelijk mensen kan bereiken op social media. Het begeleiden van twee, heel verschillende, commissies heeft me enorm geholpen op het vlak van organiseren en leidinggeven.

Wat was je hoogtepunt van het bestuursjaar?

Mijn hoogtepunt loopt eigenlijk door het jaar heen. Naast dat je met je bestuursgenoten een hele sterke band opbouwt, leer je ook ontzettend veel mensen kennen. Commissieleden, actieve leden, maar ook bestuursleden van andere juridische verenigingen, zowel op de UvA als door het hele land. Deze vriendschappen hebben tot een hoop onvergetelijke avonden geleid.

Zitten er nog meer voordelen aan een bestuursjaar?

Zo ontzettend veel! Alle kennis en ervaring die je opdoet is natuurlijk al mooi meegenomen, maar als bestuurslid van een vereniging als JFAS gaan er een hoop deuren voor je open. De koffiepas op de UvA mag natuurlijk niet vergeten worden, maar de besturendagen bij advocatenkantoren door het hele land en de vele borrels waar je voor wordt uitgenodigd zijn zeker het noemen waard.

Is het druk? Kan je het combineren met studie, een sociaal leven of een bijbaantje?

Is het druk? Zeker. Kan je het combineren? Zeker. Plannen is heel belangrijk, zeker in mijn functie, waar een hoop draait om deadlines en publicatiemomenten. Uiteindelijk ben je per week toch zo’n veertig uur met JFAS bezig, maar als je goed plant kan je zeker af en toe een vak erbij volgen en een bijbaantje hebben. Het bestuursleven vervangt voor een deel je sociale leven en mijn vrienden klaagde in het begin dat ze me nooit meer zagen, maar zeker na de drukke maanden in het najaar heb je ook voor hen alle tijd.

Wat zou je willen meegeven aan iemand die geïnteresseerd is in een bestuursjaar?


Twijfel niet! Als je twijfelt over het wel of niet doen: je leert ontzettend veel vaardigheden die je in een verdere carrière goed van pas komen die je door slechts studeren niet leert. Als je twijfelt over een functie: stel ons vragen of stuur een open sollicitatie! Als jij een goed beeld van jezelf kan geven kunnen wij ook een goede inschatting maken binnen welke functie je goed past.
Mijn motto is ‘je hebt alleen spijt van de dingen die je niet doet’ en dit jaar heeft dat voor mij zeker bevestigd: ik heb nog geen moment spijt gehad.