Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Bestuursinterview: Hidde Kintz, Commissaris Extern – Nota Bene
Bestuursinterview: Hidde Kintz, Commissaris Extern

Bestuursinterview: Hidde Kintz, Commissaris Extern

1. Stel jezelf even voor:

Mijn naam is Hidde Willem Marnix Kintz en ik ben 24 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Amstelveen maar ik woon inmiddels bijna 5 jaar in Amsterdam. In 2016 ben ik begonnen aan de studie Rechtsgeleerdheid de rond dit jaar mijn bachelor af. In mijn vrije tijd ben ik graag bezig met sport en ben ik gek op eigenlijk alles waar benzine in gaat. Daarnaast heb ik een voorliefde voor geschiedenis. 

2. Waarom wilde je een bestuursjaar doen?

Ik heb pas laat in het voorgaande collegejaar besloten dat ik een bestuursjaar wilde doen. Tijdens de bachelorreis naar Porto, toen ik zelf in de Bachelorreiscommissie zat, ben ik serieus in gesprek geraakt met het vorige bestuur over het doen van een bestuursjaar. Ik heb altijd het gevoel gehad dat er naast mijn studie iets miste en een bestuursjaar bij JFAS leek mij dé manier om dit ‘gat’ te vullen. Ik zag in het doen van een bestuursjaar de kans om skills te ontwikkelen die je tijdens je studie niet zal leren maar in mijn ogen wel essentieel zijn voor je ontwikkeling op professioneel gebied. Denk hierbij aan het besturen van een organisatie, het samenwerken met allerlei partijen/personen, het afwegen van verschillende belangen en het organiseren van (grote) evenementen. Daarnaast leek het mij gewoon ontzettend leuk om een jaar lang bezig te zijn met onze vereniging en deel te zijn van alle leuke sociale activiteiten en evenementen. 

3. Welke functie heb je?

Ik mag mij met trots Commissaris Extern van het 109e bestuur van J.F.A.S. noemen. Als Commissaris Extern ben ik verantwoordelijk voor alle externe en carrièregerichte evenementen van de vereniging. Hierbij kan je onder andere denken aan kantoorbezoeken, recruitment-events en lezingen. Vanuit mijn functie onderhoud ik het contact met toonaangevende advocatenkantoren, overheidsinstellingen en andere bedrijven. 

Naast mijn functie binnen het bestuur van JFAS. ben ik ook vicevoorzitter van het bestuur van de Stichting Amsterdamse Juridische Bedrijvendag (AJB). JFAS en QBDBD (de juridische faculteitsvereniging aan de Vrije Universiteit) hebben een samenwerking en organiseren de Amsterdamse Juridische Bedrijvendag samen. In het kader van de samenwerking worden de functies van voorzitter en vicevoorzitter vervuld door de Commissaris Extern van JFAS en het Bestuurslid Carrière van QBDBD. 
Als vicevoorzitter van de AJB heb ik een ondersteunende rol binnen het bestuur en neem ik waar nodig de rol van voorzitter over. Daarnaast ben ik samen met de voorzitter verantwoordelijk voor acquisitie en relatiebeheer. 
Goed om te weten: volgend collegejaar zal de Commissaris Extern van het 110e bestuur van JFAS voorzitter zijn bij de AJB!

4. Waarom heb je voor deze functie gekozen?

Omdat Commissaris Extern toch duidelijk de leukste functie binnen het bestuur is ?!

5. Waar heb je het meest van geleerd als onderdeel van het bestuur?

Ik denk dat ik het meeste heb geleerd op het gebied van samenwerken. Je zit in een bestuur met mensen die jij niet zelf hebt uitgekozen. Vooral aan het begin van het bestuursjaar kan dit lastig zijn. Toch zal je het samen moeten doen. Dit betekende voor mij dat ik mijn eigen belangen en gedachten af en toe opzij moest schuiven. Iets wat in het begin nog best lastig kon zijn.

6. Waar heb je het meest van geleerd binnen je functie?

Niet alles gaat zoals je dat van tevoren hebt bedacht. Dit klinkt vreselijk cliché maar het is echt waar. In je hoofd heb je een evenement tot in de puntjes geregeld maar er zal altijd iets zijn wat je niet had kunnen voorzien. Denk hierbij aan afmeldingen op het laatste moment, een coronavirus (?!) of andere onverwachte omstandigheden. Ik heb hier vooral van geleerd dat ik flexibel moet zijn en altijd een plan b achter de hand moet hebben! 

7. Wat was je hoogtepunt in het bestuursjaar?

Het hoogtepunt van mijn bestuursjaar is het recruitmentdiner met AKD, Loyens & Loeff en De Brauw. Dit was voor mij het eerste evenement dat ik ging organiseren. Ondanks de spanning die ik had is de avond heel goed verlopen en heb ik alleen maar positieve reacties ontvangen van studenten en de deelnemende kantoren. Dit gaf mij een ontzettend voldaan gevoel en heeft mij de drive gegeven om elk evenement van dit jaar zo te laten verlopen! 

Aangezien ik geen goede foto’s kon vinden van het diner heb ik een foto toegevoegd van een ander hoogtepunt van afgelopen jaar: de wintersport naar Val Thorens in samenwerking met SFEER!

8. Zitten er nog meer voordelen aan een bestuursjaar?

Naast het feit dat een bestuursjaar ontzettend goed staat op je cv, leer je veel nieuwe mensen kennen, ga je mee op prachtige reizen en maak je kennis met de juridische sector. What’s not to like? 

9. Is het druk? Kan je het combineren met studie, een sociaal leven of een bijbaantje?

Is het druk? Ja. Kan je het combineren met een studie, een sociaal leven of een bijbaantje? Dat hangt er vanaf.  
Hoe druk je een bestuursjaar bij JFAS ervaart, is afhankelijk van jouw persoonlijkheid en wat je gewend bent. Het is en blijft een fulltime bestuur. Hoe elke bestuurder zijn tijd zal indelen is echter verschillend. De een is erg gesteld op zijn vrije weekend, de ander plant dan juist graag tijd in om zich bezig te houden met bestuurstaken. De een krijgt meer voor elkaar binnen een kortere tijd dan de ander, enzovoort. Iedereen moet dit voor zichzelf bepalen. Ik heb ervoor gekozen om tijdens mijn bestuursjaar nog vakken te volgen en kan dit prima combineren. Veel van mijn bestuursgenoten hebben een bijbaantje of volgen ook vakken. 
Tip: plan je tijd goed in, wees flexibel en werk efficiënt. Er is dan absoluut tijd voor een sociaal leven, een bijbaan of studeren.  

10. Wat zou je willen meegeven aan iemand die geïnteresseerd is in een bestuursjaar?

You won’t regret it!

Doe mee aan de discussie