Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Bestuursinterview: Hèlen Haaijer, Commissaris Onderwijs & Facultaire Zaken en Vicevoorzitter – Nota Bene
Bestuursinterview: Hèlen Haaijer, Commissaris Onderwijs & Facultaire Zaken en Vicevoorzitter

Bestuursinterview: Hèlen Haaijer, Commissaris Onderwijs & Facultaire Zaken en Vicevoorzitter

1. Stel jezelf even voor

Hoi, Ik ben Hèlen Maury Haaijer en ik ben 23 jaar oud. Ik ben een vrolijke nuchtere meid uit Groningen, maar ik woon nu 5 jaar in Amsterdam. Ik ben in mijn eindexamenjaar naar Amsterdam verhuisd omdat ik was aangenomen op de vooropleiding van de dansacademie. Inmiddels ben ik verliefd geworden op de studie rechten (en op de stad) en heb ik bijna mijn bachelor afgerond. Verder ben ik lid bij de studentenvereniging LANX en hou ik van sporten, lezen en goeie discussies. Ik ben ambitieus en vind het geweldig om te leren van andere mensen.

2. Waarom wilde je een bestuursjaar doen?

Ik ontdekte dat ik een bestuursjaar best interessant vond toen ik mee was op de GLE-reis naar Kuala Lumpur in 2018. Ik was helemaal niet actief bij JFAS, maar streberig als ik ben dacht ik ‘ Ik denk dat ik de vereniging nog leuker kan maken dan hij al is’. Ik wilde een jaar niet studeren maar ik wilde wel iets nuttigs doen. Ik heb uiteindelijk gesolliciteerd voor een bestuursjaar en ik heb er geen moment spijt van gehad. Daarnaast leek het mij een bijzondere en leerzame ervaring om een vereniging van deze grootte te leiden en te zien groeien.

3. Welke functie heb je?

Ik ben Commissaris Onderwijs & Facultaire Zaken en daarnaast ook Vicevoorzitter. Als Commissaris Onderwijs & Facultaire Zaken ben ik ten eerste verantwoordelijk voor al het contact met de UvA. Ik zorg ervoor dat wij als vereniging een meerwaarde blijven voor de universiteit en dat de samenwerking soepel verloopt. Ik praat veel met docenten en bestuurders over wat zijn van ons als vereniging verwachten, maar ook over wat studenten van de universiteit verwachten. Ten tweede ben ik verantwoordelijk voor de academische kant van de vereniging. Dit jaar betekende dat vooral het opzetten van het samenvattingenproject. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor het alumni-evenement dat een keer in de twee jaar gehouden wordt en de commissieledendagen. Als Vicevoorzitter ben ik samen met de voorzitter verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen van de vereniging. Ik heb dat gedaan door me vooral te richten op de onderlinge sfeer en samenwerking van de bestuursleden. Ik heb geprobeerd om een zo goed en prettig mogelijk werkmilieu te creëren voor alle bestuursleden.

4. Waarom heb je voor deze functie gekozen?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik voordat ik ging solliciteren dacht dat ik voorzitter wilde worden. Nadat ik koffie had gedronken met een aantal bestuursleden van het vorige bestuur wist ik echter al snel dat die functie niet iets voor mij zou zijn. Ik had best duidelijke en concrete doelen en ambities voor de vereniging die ik graag wilde verwezenlijken. In een voorzittersrol zou dit minder lukken omdat je dan niet of minder een specifieke portefeuille hebt. Mijn ambities en doelen voor JFAS hadden vooral betrekking op de academische kant van de vereniging. Zo wilde ik bijvoorbeeld bepaalde lezingen en trainingen organiseren. De functie van Commissaris Onderwijs & Facultaire Zaken paste perfect in het plaatje dat ik voor me zag als bestuurslid. Uiteindelijk heeft mijn functie vooral het opzetten van het samenvattingenproject ingehouden, maar dat vind ik helemaal niet erg. Ik ben erachter gekomen dat ik het super leuk vind om iets helemaal van de grond af op te bouwen en ik heb daar dan ook veel van geleerd.

5. Waar heb je het meest van geleerd als onderdeel van het bestuur?

Het klinkt misschien een beetje gek, maar naast de clichés van leren plannen, niet te veel hooi op je vork nemen etc. heb ik vooral geleerd dat bestuursgenoten zijn iets anders is dan vrienden zijn. Ik heb geleerd dat je als bestuursgenoten in bestuursverhoudingen niet altijd elkaars vrienden kan zijn en dat dit ook goed is. Ik kon het tijdens bestuursvergaderingen helemaal met iemand oneens zijn en hier verhitte discussies over voeren terwijl ik na diezelfde vergadering met diezelfde persoon lachend aan de koffie zat. Om ideeën en strategieën naar een hoger niveau te tillen is het soms nodig om het oneens te zijn, maar het is belangrijk dat je dit buiten het besturen om kan loslaten. Dit is denk ik een van de meest waardevolle dingen die ik heb geleerd dit bestuursjaar.

6. Waar heb je het meest van geleerd binnen je functie?

Binnen mijn functie heb ik het meest geleerd van mijn commissieleden en andere bestuursgenoten. Zij zijn namelijk de perfecte spiegel voor mij geweest. Ik heb door hen geleerd hoe je geen leiding moet geven, maar ook hoe je dat vooral wel moet doen. Verder heb ik geleerd hoe je een perfecte samenvatting kan schrijven ( dat is natuurlijk een grapje). Ik heb geleerd hoe het is om een onderneming om te zetten en deze draaiende te houden. Daarnaast heb ik veel over de structuur van de universiteit geleerd. Het is bizar hoe weinig je als student weet over docenten, de verschillende manieren van lesgeven en de mensen die het daadwerkelijk voor het zeggen hebben op de universiteit. Ik heb gedineerd met het College van Bestuur van de UvA en was verbaasd over de filosofie en interne structuur van de universiteit.

7. Wat was je hoogtepunt in het bestuursjaar?

Mijn hoogtepunt in het bestuursjaar was zonder twijfel ons bestuursweekend. Ik krijg oprecht een glimlach op mijn gezicht terwijl ik dit schrijf. Omdat de echte foto’s van het bestuursweekend niet voor publiekelijk vermaak zijn, heb ik een foto van onze constitutie borrel bijgevoegd. Deze foto omschrijft het samenhorigheid gevoel dat je hebt als bestuur. Dit gevoel heb ik overigens meerdere keren gehad hoor, maar tijdens het bestuursweekend was deze het sterkst. We waren jong, onwetend en vooral super gemotiveerd om er een topjaar van te maken en dat is denk ik wel gelukt. 

8. Zitten er nog meer voordelen aan een een bestuursjaar?

Meer voordelen aan een bestuursjaar?

  1. Gratis koffie
  2. Gratis koffie
  3. Gratis koffie

Oh ja, het staat ook wel goed op je CV. Zonder grappen, het voordeel van een bestuursjaar is echt dat je door alle kantoorbezoeken en besturendagen heel goed ontdekt wat voor soort carrière je later wil en hoe je dit het beste kan vormgeven. Je krijgt de kans om een kijkje in de keuken te nemen bij veel advocatenkantoren en juridische bedrijven en die kans krijg je niet vaak. Daarnaast maak je een enorme persoonlijke ontwikkeling mee die je helpt groeien als mens op een zakelijke maar ook emotionele manier. Hier heb je oprecht de rest van je leven nog baat bij.

9. Is het druk? Kan je het combineren met studie, een sociaal leven of een bijbaantje?

Ik denk dat dit per functie en per persoon heel verschillend is. Je kan een bestuursjaar zo druk maken als je zelf wil. Je kan het minimale doen of je kan proberen dingen te veranderen en uit te bouwen. Toen ik aan mijn bestuursjaar begon heb ik voor mezelf besloten dat ik er vol voor wilde te gaan. Dit hield automatisch in dat mijn sociale leven bij de studentenvereniging waar ik lid ben op een lager pitje ging, maar daar heb ik bij JFAS heel veel voor teruggekregen. Ik heb wel altijd een bijbaantje op een advocatenkantoor gehad. Ik werk ondertussen al drie jaar op dit kantoor en zij waren altijd heel makkelijk in het feit dat ik af en toe niet kon werken omdat ik dingen voor JFAS moest regelen. Maar het combineren van een bestuursjaar met je studie, sociaal leven en bijbaantje is wel echt druk, daar ga ik geen doekjes om winden.

10. Wat zou je willen meegeven aan iemand die geïnteresseerd is in een bestuursjaar?

Als je nog lang niet klaar bent met studeren en je graag een tussenjaar wilt waarin je wel iets nuttigs doet dan is een bestuursjaar perfect. Ook als je hiervoor nooit actief bent geweest bij de JFAS zoals ik, kan je zeker een goeie aanwinst zijn voor het 110e bestuur. Dus twijfel niet aan je eigen kunnen maar ga er gewoon voor als je ambitie hebt! Daarnaast zou ik willen zeggen: geniet van de eerste maanden dat je bestuur bent want voor je het weet ben je een interview aan het schrijven waarin je vertelt hoe het bestuursjaar was en is het bijna voorbij.

Doe mee aan de discussie