Notice: Constant WP_DEBUG already defined in /www/wp-config.php on line 93 Bestuursinterview: Commissaris Intern bij JFAS – Audrey Hendrix – Nota Bene
Bestuursinterview: Commissaris Intern bij JFAS – Audrey Hendrix

Bestuursinterview: Commissaris Intern bij JFAS – Audrey Hendrix

Laten we bij het begin beginnen. Hoe ben je op het lumineuze idee gekomen om lid te worden van JFAS?

“Ik ben in 2016 begonnen met studeren en meteen in mijn eerste jaar lid geworden. Ik kom uit Leeuwarden en ben helemaal in mijn eentje naar Amsterdam gegaan. Ik zocht iets dat aan mijn studie verbonden was, met veel sociale activiteiten maar ik wilde geen lid worden van een studentenvereniging. Een studievereniging vormt dan een mooie middenweg. Ik ben bij JFAS geïntroduceerd door mijn begeleider van de Intreeweek en voor het eerst écht met JFAS in aanraking gekomen bij het eerstejaarsweekend in Berlijn. Ik heb toen zoveel nieuwe mensen leren kennen en nieuwe vrienden gemaakt bij JFAS. Dat vond ik ontzettend leuk. Daarna ben ik op suggestie van een toenmalig bestuurslid lid geworden van de redactie van de Nota Bene en datzelfde (college)jaar nog meegegaan op bachelorreis.  In mijn tweede jaar heb ik zelf het eerstejaarsweekend georganiseerd en ben toen ook lid geworden van de Commissie Externe activiteiten.”

Dat klinkt als een heuse JFAS-kickstart. Na twee jaar actief lidmaatschap maak je dit collegejaar onderdeel uit van het JFAS-bestuur als Commissaris Intern. Waarom heb je toentertijd besloten te solliciteren?

“In eerste instantie heb ik mijzelf altijd voorgenomen om eerst mijn bachelordiploma te halen en daarna pas een bestuursjaar te gaan doen. Ik wilde echter niet al op mijn 21e afstuderen, een masteropleiding doen en daarna, hop, richting de Zuidas! Het vorige bestuur heeft me toen warm gemaakt voor een bestuursjaar en toen begon het wel te kriebelen.”

Wat waren voordat je begon je (ongetwijfeld hooggespannen) verwachtingen van een JFAS-bestuursjaar?

“Ik kan je vertellen dat ik het erg heb onderschat. Ik dacht, ik doe het wel even, zo’n bestuursjaar en plak het er wel even tussenin. Ik had wel verwachtingen, maar eigenlijk weet je niet zo goed wat je te wachten staat. Je gaat een bestuur in met zes mensen die je totaal niet kent. Inmiddels weten ze misschien wel meer van me dan wie dan ook. De samenwerking met mensen die misschien heel anders in het leven staan is intensief, maar daardoor zijn we wel hecht geworden en hebben we veel van elkaar geleerd. Als het eens botst is het wel belangrijk om het zakelijke van het sociale aspect te onderscheiden. Ik heb mijn verwachtingen gaandeweg wel wat moeten bijstellen. Het zijn gewoon zoveel vergaderingen, evenementen en sociale activiteiten waar ik niet alleen bij moet zijn maar die zelf ook moet organiseren. Het is dus echt serious business om een vereniging met zoveel leden, activiteiten en zo’n begroting te runnen. Niet alleen maar leuk dus, maar ook heel leerzaam en goed voor je ontwikkeling als persoon.”

Kun je iets zeggen over veelgehoorde bezwaren tegen een bestuursjaar?

“In de eerste plaats dat deze eigenlijk allemaal tot op zekere hoogte kloppen. Hoewel je een goede bestuursbeurs krijgt van de Universiteit van Amsterdam gaat het je zeker geld kosten. Als je leent doe je dit immers een jaartje langer. Je zult ook rekening moeten houden met de nodige studievertraging in je bestuursjaar. Ook is de impact op je sociale leven niet mals. Het klinkt misschien cliché, maar je krijgt er gelukkig wel veel voor terug. Dat is uiteindelijk veel meer waard dan een jaartje extra lenen of langer studeren. Je maakt een enorme persoonlijke en zakelijke ontwikkeling door, leert om te presenteren en organiseren en je breidt je eigen netwerk uit met interessante mensen uit de advocatuur en op de universiteit.”

Klinkt goed! Wat vond je zelf de leukste momenten van afgelopen jaar?

“Een eerste hoogtepunt was organisatie van het eerstejaarsweekend naar Berlijn. We stapten met ongeveer honderd man in de bus en eenmaal onderweg besefte ik eigenlijk pas dat als er iets mis zou gaan ík eindverantwoordelijk zou zijn. Gelukkig liep alles op rolletjes en had iedereen een geweldig weekend. Dat hebben we met z’n allen toch maar geflikt. Een ander hoogtepunt was een avond tijdens de Global Legal Experience. Met 25 JFAS-leden (strak in het pak) stond ik met een biertje in mijn hand in een skybar in Kuala Lumpur. Op zo’n moment valt alle stress van de organisatie van je af en besef je pas hoe gaaf het eigenlijk is. Ook zijn we de jungle ingegaan en hebben we het islamitische Maleisië vanuit juridisch oogpunt leren kennen. Overigens is elke geslaagde activiteit of reis als Commissaris Intern voor mij een hoogtepunt. Ik organiseer ze in samenwerking met de commissies immers zelf. Wat dat betreft is de pubquiz eigenlijk net zo leuk als Kuala Lumpur.”

Waarom heb je specifiek voor je huidige functie gekozen?

“Ik wilde eigenlijk gewoon geen andere functie doen dan deze functie en voor mijn gevoel stond deze functie me eigenlijk op het lijf geschreven, het past gewoon heel erg bij me. Ik ben heel spontaan en sociaal en dat past heel goed bij een Commissaris Intern. Ik wilde graag iets doen voor de vereniging en dat was als Commissaris Intern de vetste reizen en borrels en heel veel activiteiten organiseren! Ik wilde geen acquisitie lopen bij advocatenkantoren of bestuursvergaderingen leiden maar juist voor een groep leden staan en ze enthousiasmeren bij onze activiteiten.”